Nova knjiga dobitnice Ninove nagrade Ivane Dimić biće predstavljena danas

Nova knjiga dobitnice Ninove nagrade Ivane Dimić biće predstavljena u utorak 7. februara od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

10:42

Nova knjiga dobitnice Ninove nagrade Ivane Dimić biće predstavljena danas
Foto: Promo

O knjizi će, pored autorke, govoriti pisac i književni kritičar Mihajlo Pantić.

Napisana u stilu Ninovom nagradom ovenčanog „Arzamasa“, nova knjiga Ivane Dimić „Iz mrtvog ugla“ nalazi se između prozne i dramske forme sa elementima fantastike.

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije, iz ugla još nerođenog junaka, kao što su to u romanu Dimićeve uradile tri personifikacije jedne nerođene osobe: Ilija, Drina i Blizanac.

Osim troje nerođenih, tu je i jedna đavolska družina koja posećuje današnji Beograd, po svemu nalik na Volandovu svitu iz Bulgakovljevog „Majstora i Margarite“. Istovremeno, ispovest Ilije, Drine i Blizanca intimna je tužbalica o drami identiteta ispričana dopadljivim i besprekornim stilom, povest o porodičnim nesporazumima i zamkama samoostvarenja, priča o veri u reč i praštanju pre greha, ali istovremeno i alegorija o neuspešnoj misiji demonskih sila tamo gde su demoni već nastanjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: