Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorćijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović na završnoj sednici održanoj 23. januara 2023. godine odlučio je da NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini, dodeli romanu "Unutrašnje more" autorke Danice Vukićević.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Antonio Ahel/ATA images
Foto: Antonio Ahel/ATA images

Za nagrađeni roman glasali su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Za roman "Koljka i Sašenka" Uglješe Šajtinca glasala je Marija Nenezić, a za roman "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića glasao je Teofil Pančić.

U najužem izboru su još bili i romani "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića , "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" Mirjane Drljević i "Klara, Klarisa" Marijane Čanak.

"Roman Danice Vukićević 'Unutrašnje more', formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", navodi se u saopštenju NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu