Knjiga o Hariju Poteru sa greškama i potpisom Dž. K. Rouling na aukciji - početna cena 200.000 funti

Prvo izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti", sa ponekom štamparskom greškom i potpisom autorke Dž.K. Rouling, ponudiće aukcijska kuća Kristi na privatnoj prodaji u Londonu, a početna cena dela je 200.000 funti.

Kultura

Izvor: B92, Reuters

Sreda, 01.06.2022.

16:47

Knjiga o Hariju Poteru sa greškama i potpisom Dž. K. Rouling na aukciji - početna cena 200.000 funti
Foto: EPA/EFE/RAUL MARTINEZ

Izdanje koje se nudi na prodaju jedan je od 500 tvrdo ukoričenih primeraka knjige štampane u početnom izdanju 1997. godine. Tri stotine ih je poslato u knjižare.

Knjiga koju prodaje Kristi u sklopu manifestacije „The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition“, spada u preostalih dvesta.

Stručnjak za štampane knjige i kustos izložbe "The Art of Literature" Mark Viltšir otkrio je agenciji Rojters da se u "štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko grešaka".

"Na poleđini, na primer, reč filozofi (philosophers), što je, naravno, ključna reč... pogrešno je napisana kao 'philosphers', bez onog drugog slova 'o', a na stranici 53, na listi predmeta koje učenici treba da ponesu sa sobom u Hogvorts, reči 'jedan štapić' u tekstu su ponovljene dvaput", rekao je.

Godine 1997. Rouling je još bila nepoznata i neetablirana spisateljica, a u međuvremenu je njena knjiga o čarobnom svetu veštica i čarobnjaka postala veliki hit u svetu, iznedrivši i nekoliko nastavaka, kao i veliku filmsku franšizu.

"Na mnogo načina, ova je knjiga fizička manifestacija čarobnog sećanja za mnoge čitaoce i to je čini tako poželjnom", smatra Viltšir, podsećajući da će manifestacija "Art of Literature" za javnost biti otvorena od 7. do 15. juna.

Za razliku od javne aukcije, Kristi povremeno u sklopu privatnih prodaja zainteresovanima omogućuje prodaju ili kupovinu luksuznih predmeta u puno mirnijoj, privatnoj atmosferi, koja podseća na zatvoreni društveni događaj ili pojedinačnu posetu skupome butiku. Raspored aukcija unapred je poznat i fiksan je, dok se privatne prodaje održavaju tokom cele godine i fleksibilnije su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: