Bred Pit joj je kumovao, a knjigu Feđe Štukana kupuju i "oni koji u životu ništa nisu čitali"

Glumac Feđa Štukan – producent, pilot, bivši snajperista, vojnik i pisac – sve uspomene, strahove i ljude koji su obeležili njegov život i posebno život tokom rata u Bosni opisao je u autobiografskoj knjizi "Blank". Kako autor sam ističe, knjigu nije pisao za nagrade, a kupuju je svi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Kažu mi u knjižarama: 'Tvoju knjigu kupuju i oni za koje pouzdano znamo da u životu nisu pročitali ništa'. Napisana je uličnim žargonom, shvatljivim svakome. Pisano je da se izgovori šta je bilo, moje razmišljanje, filozofija", kaže Štukan za TV Prva.

Feđa potiče iz porodice u kojoj je majka Srpkinja, otac musliman, a živeli su u Sarajevu kada je počeo rat. Iako pacifista u duši, Feđa je završio u specijalnoj jedinici bosanske policije, potom kao snajperista Armije BiH, a onda sa mudžahedinima. Od rata je pobegao pravo u ludnicu.

Knjiga, u kojoj Štukan opisuje rat 1993. godine i svoje agresivne porive u vojsci, posebno dok je bio snajperista, nastala je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita, koji je pomislio da bi njegov rukopis bio dobar scenario za film.

"Ne insistiram na tome. Sa Anđelinom sam dosta pričao o svom životu, i njenom životu. Onda je ona moj život kratko prepričala Bredu Pitu, a on je došao kod mene i rekao: 'Stavi to na par stranica'. Napisao sam 30 strana, preveo, dao im da pročitaju, oni su se oduševili. Zatim je napisan scenario na 120 stranica, koji obuhvata samo 10 odsto čitavog materijala, do dolaska u ludnicu. Verovatno bi materijala bilo više za seriju nego za film", ispričao je Feđa, koji je dalje nastavio da piše knjigu, jer je želeo da životnu priču ostavi svojoj ćerki.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu