Uz knjige Hedvig Montgomeri do mudrog i uspešnog roditeljstva

Ovo je peta knjiga iz edicije posvećene porodičnom životu i načinu vaspitavanja, a pomoći će vam da sagledate potrebe deteta u uzrastu između trinaeste i devetnaeste godine

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2021.

12:45

Uz knjige Hedvig Montgomeri do mudrog i uspešnog roditeljstva
Foto: Promo

Adolescencija je period kada roditeljima deluje kao da dete ustaje i napušta sve ono što su zajedno izgradili. Veliko, novo osećanje u tinejdžerima jeste želja da se distanciraju od poznatog.

Oni to rade da bi pronašli sebe, ali porodica u kojoj su odrasli i u kojoj im je verovatno bilo prilično fino, posmatra se na potpuno nov način. Sada traže bolje verzije, sanjaju o nečemu drugom: roditeljima koji su više kul, boljoj ishrani i opuštenijoj atmosferi. Međutim, čak i kada se udaljava od vas, dete u potpunosti zavisi od odnosa koji imate. Istovremeno ste i manje važni i presudni.

Zašto tinejdžeri sve više gube samopouzdanje i postaju samokritični? Zbog čega je sramota u ovom dobu jača nego ikada, a strah od pogleda drugih ponekad gotovo parališući?

Tinejdžerske godine su zahtevne, krhke i pune životnih slučajnosti. Osim što ih drugi posmatraju drugačije, i oni sami menjaju pogled na sebe. Niko se adolescentima ne osmehuje blago kao što je to slučaj s malom decom. Škola usađuje u njih ozbiljnost koja ih čeka, a s druge strane komplikuju se i ljubavni problemi.

Potrudite se da bar vi shvatite da se u toj ljusci oformljenoj od problema krije ljudsko biće. Pružite razumevanje i podršku onima koji zaista osećaju silu koja se probudila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: