Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac

Knjiga "Glogi" o neprežaljenom glumcu Nebojši Glogovcu autora Aleksandra Ðurišića izašla je u izdanju kuće "Vukotić medija" iz Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

08:42

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac
Foto: Printskrin/TV Prva

O najvoljenijem srpskom glumcu u knjizi govore Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Ðuričko, Nikola Pejaković, reditelji Vida Ognjenović, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski.

Takođe u knjizi govore i žene koje je glumac voleo i koje su njega volele, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se "saplitao" o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron, sa kojeg nikada nije sišao.

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac, neke su od centralnih tema kojima se bavi knjiga o glumcu koji je pre tri godine izgubio bitku sa fatalnom bolešću.

Lobanja, Šone, Šonsi, Glogi, Nebojša, Pančevac i još mnogo imena i nadimaka imao je Glogovac.

"Glogovac je bio svoj i neosvojiv, davao se kome je hteo, a zauzvrat nije tražio ništa", navedeno je u tekstu koji prati predstavljanje knjige.

Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz njegovog života: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji tresla noga i kako su za sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega. U knjizi su i prvi put objavljene pesme koje je veliki glumac pisao samo za svoju dušu.

Zašto je odbio Anđelinu Džoli da zaigra u njenom rediteljskom debiju "U zemlji krvi i meda" o ratu u Bosni, a opet prihvatio da bude Draža Mihailović u seriji "Ravna gora" Radoša Bajića, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora i kuvanja, još opsedale, sve se to nalazi u knjizi "Glogi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: