Čuvena knjižara traži pomoć mušterija zbog gubitaka

Čuvena pariska knjižara "Šekspir end kompani" potražila je pomoć svojih mušterija, zbog finansijskih gubitaka koje je pretrpela tokom pandemije koronavirusa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 06.11.2020.

14:29

Čuvena knjižara traži pomoć mušterija zbog gubitaka
Foto: Getty Images, Kiran Ridley / Stringer

Knjižara na Seni poslala je prošle nedelje mejl svim mušterijama kako bi ih obavestila da prolazi kroz "teška vremena" i podstakla ih na kupovinu knjiga, piše AP.

Iz knjižare navode da su od prvog karantina u martu zabeležili pad prodaje od 80 odsto i da su do sada potrošili svu ušteđevinu.

Ćerka pokojnog vlasnika knjižare Silvija Vitman rekla da je mejl naišao na pozitivan odziv među mušterijama, koje su u toku jedne nedelje preko interneta poručile rekordnih 5.000 knjiga, 50 puta više od proseka.

Podršku čuvenoj knjižari pružili su ljubitelji knjiga iz svih slojeva društva, od studenata sa ograničenim budžetom do bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je svratio u knjižaru u znak odgovora na apel nešto pre uvođenja drugog karantina u zemlji 30. oktobra.

Mnogi stanovnici Pariza obratili su se Vitmanovoj kako bi poklonili novac knjižari, jer imaju lepe uspomene na ovo mesto, koje je poznato kao prva kultna nezavisna knjižara na svetu.

Knjižaru je 1919. otvorila Silvija Bič i mesto je postalo kreativni centar za mnoge pisce iseljenike, kao što su Ernest Hemingvej, T. S. Eliot, F. Skot Ficdžerald i Džejms Džojs.

"Šekspir end kompani" je 1922. godine objavio Džojsov roman "Uliks", koji u to vreme niko nije imao hrabrosti da objavi u celosti.

Finansijski problemi knjižare nisu počeli s pandemijom koronavirusa.

U Parizu su se poslednjih godina dogodile brojne nesreće, od terorističkih napada do antivladinih protesta i požara u Notr Damu, koje su izazvale dugotrajne probleme za male prodavnice i preduzeća koja se oslanjaju na posete turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: