Književni festival Krokodil od 28. do 30. avgusta

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL biće održano 28, 29. i 30. avgusta pod simboličnim nazivom “Remake / Remodel”.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/egal
Ilustracija/Foto: depositphoto/egal

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, onlajn uključenja i video-projekcije, koje će biti prenošene i onlajn zbog ograničenog broja posetilaca.

Kako su objasnili organizatori, s obzirom na to da već neko vreme, zbog pandemije virusa kovid 19, živimo u ambijentu takozvane "nove normalnosti" i svetu koji očito više nikada neće biti isti, veoma brzo im je postalo jasno da su za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju.

“Stoga festival s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene”, porućuju organizatori.

U petak 28. avgusta od 20 sati, tokom prve večeri festivala, predstaviće se autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.

Putem video-linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala od 20 sati predstaviće se Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović.

Putem video-linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

I ove godine festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 sati u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu od 11 sati debatni program otvoriće razgovor "Egzil u drugi jezik" u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Nakon ove debate sledi debata “Osvajanje slobode” u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti, te o njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Nakon ove debate sledi debata “Solidarnost” posvećena nedavnoj eksploziji koja je potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.

Govoriće se o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

Četvrtu godinu zaredom festival KROKODIL ima i humanitarni karakter.

Ove godine prikupljaće se sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.

Putem platforme Donacije.rs predstaviće humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.

U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen, te je potrebno unapred se prijaviti na office@krokodil.rs

Celokupan program biće prenošen i uživo na kanalu na Jutjubu i stranici na Fejsbuku, kao i na zvaničnom sajtu.

Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom kovida 19, program ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali organizatori pozivaju da svi zaintersovani izvrše simboličnu donaciju na račun Udruženja.

strana 1 od 5 idi na stranu