Književni festival Krokodil od 28. do 30. avgusta

Dvanaesto izdanje književnog festivala KROKODIL biće održano 28, 29. i 30. avgusta pod simboličnim nazivom “Remake / Remodel”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2020.

14:48

Književni festival Krokodil od 28. do 30. avgusta
Ilustracija/Foto: depositphoto/egal

Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, onlajn uključenja i video-projekcije, koje će biti prenošene i onlajn zbog ograničenog broja posetilaca.

Kako su objasnili organizatori, s obzirom na to da već neko vreme, zbog pandemije virusa kovid 19, živimo u ambijentu takozvane "nove normalnosti" i svetu koji očito više nikada neće biti isti, veoma brzo im je postalo jasno da su za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju.

“Stoga festival s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih spisateljica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene”, porućuju organizatori.

U petak 28. avgusta od 20 sati, tokom prve večeri festivala, predstaviće se autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.

Putem video-linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala od 20 sati predstaviće se Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović.

Putem video-linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

I ove godine festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11 sati u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu od 11 sati debatni program otvoriće razgovor "Egzil u drugi jezik" u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Nakon ove debate sledi debata “Osvajanje slobode” u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti, te o njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11 sati održaće se debata pod nazivom Anti/Fašizam na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Nakon ove debate sledi debata “Solidarnost” posvećena nedavnoj eksploziji koja je potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.

Govoriće se o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

Četvrtu godinu zaredom festival KROKODIL ima i humanitarni karakter.

Ove godine prikupljaće se sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.

Putem platforme Donacije.rs predstaviće humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.

U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen, te je potrebno unapred se prijaviti na office@krokodil.rs

Celokupan program biće prenošen i uživo na kanalu na Jutjubu i stranici na Fejsbuku, kao i na zvaničnom sajtu.

Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom kovida 19, program ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali organizatori pozivaju da svi zaintersovani izvrše simboličnu donaciju na račun Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: