Martens o Andriću: "Kao čovek bio pesimista, a kao diplomata realista" VIDEO

Koja bi rečenica bolje opisala trenutak u kome se svet nalazi - "Sve se menja, samo ljudi ostaju isti, u mirnodopskim vremenima ili u doba krize i velikih zaraza" ili "Sagoreti bez ostatka, izgubiti se u opštem požaru svetova kao vatra u vatri".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2020.

12:15

Martens o Andriću:
Foto: Printskrin/TV Prva

Obe je napisao naš jedini nobelovac Ivo Andrić. Prva je iz romana "Na Drini ćuprija" a druga je iz priče "Žena na kamenu" koja je bila i inspiracija nemačkom novinaru Mihaelu Martensu da napiše biografiju našeg pisca i to na nemačkom jeziku "U požaru svetova Ivo Andrić – jedan evropski život".

Martens je za TV Prva izjavio da nije siguran šta bi Andrić rekao za naše vreme i probleme sa kojima se suočavamo, ali da je kao čovek bio pesimista, a kao diplomata realista.
Navodi da je inspiracija za pisanje knjige o Andriću i privatan i praktičan. Rekao je da nije postojala ovakva biografija o Andriću pa ga je to navelo da je napiše, ali i da ga smatra jednim od najvećih evropskih književnika. Iako nije isprva poslušao savet svog profesora iz gimnazije da pročita "Na Drini ćuprija" jer je to dragoceno delo evropske književnosti, deceniju kasnije u Beogradu je uzeo ovo delo i shvatio da je njegov profesor bio u pravu.

Istraživački rad je trajao sedam godina i navodi da je imao asistenciju iz Beograda i Berlina za prikupljanje materijala za knjigu.

A šta je Andrić mislio o fašizmu i nacional-socijalizmu, kao i kakva je osoba naš nobelovac bio privatno i u Berlinu, saznajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: