"Treba negde pobeći od matematike!": Balkanski maraton čitanja u doba korone

Šta raditi kod kuće za vreme pandemije koronavirusa? Četiri devojke iz Srbije, Hrvatske i BiH imaju odgovor na ovo pitanje: čitati. One su organizatorke maratona čitanja "Balkan Corona Readathon".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.03.2020.

12:56

Foto: Getty Images, Clemens Bilan / Stringer

"Readathon je pod normalnim okolnostima dobra zabava i potpuno nenormalan period od 24 sata kada smo svi budni, niko ne spava i kada se neprestano čita", kaže za DW Jelena Pržulj, prevoditeljka iz Beograda. "Ali pod ovim okolnostima to nije nikakav čitalački ekstremni sport, nego nešto lepo u periodu kada apsolutno ništa nije lepo." Jelena je jedna od četiri moderatorke grupe "Knjigom u glavu" na platformi Goodreads, jednoj vrsti društvene mreže za ljubitelje književnosti. Grupa koja broji oko 1.500 članova iz celog regiona svakog vikenda organizuje maraton čitanja "Balkan Corona Readathon".

Kada govori o izazovima i sadržajima, Jelena Pržulj nam pojašnjava kako oni izgledaju: "Pročitaj 100 strana", "Završi knjigu" ili "Čitaj sat vremena u komadu" su samo neki od izazova koje treba ispuniti tokom vikenda i javiti grupi kako ide. Ima i onih mnogo lakših: "Pojedi zdrav zalogaj", a jedan od izazova prošlog vikenda je bio posvećen i borbi protiv koronavirusa: "Operi ruke".

Cilj je da se ljubiteljima pisane reči pruži način da kvalitetno i u sigurnom okruženju iskoriste vreme koje većina zbog pandemije mora provoditi kod kuće. "Koliko god se neko dobro držao, svakom nekad bude teško. Svi brinemo za nekoga, ako već ne brinemo za sebe same. Ovo je nešto lepo što nas povezuje i daje nam osećaj da nismo sami", govori Jelena.

S njom se slaže i jedna od dugogodišnjih članica grupe iz Sarajeva koja navodi da je maraton čitanja organizovan u pravo vreme: "Readathon je sjajna ideja. Pomaže mi da se opustim i mentalno odmorim od velike količine informacija i vesti kojima smo svi izloženi ovih dana", govori ona i dodaje da uživa u druženju u "ovom kutku za knjiške moljce". U "kutku za čitanje" se čitaju različite knjige. Od domaćih pisaca, preko stranih klasika do fantastike. Moderatorke dolaze iz Srbije, Hrvatske i BiH, a osnivačica, Marija (29) iz Splita u razgovoru za DW objašnjava da je to bio i cilj – obuhvatiti sve zemlje regiona, jer "često delimo i knjiške novosti koje se događaju u našim zemljama, kao što su informacije o sajmovima knjiga, popustima, konkursima za kratke priče i slično".

Članovi su većinom iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije, ali i iz Makedonije, Bugarske, Nemačke, Austrije, Velike Britanije. "Iz tih zemalja su to najčešće ljudi iz ovih krajeva koji žive i rade negde u inostranstvu", objašnjava Marija.

Marija ili "Mare", kako joj je nadimak na Goodreadsu, matematičarka je i predaje na fakultetu u Splitu. Na pitanje kako to da se jedna matematičarka zanima za književnost i čita toliko – prema nalogu na Goodreadsu pročitala je 554 knjige – Marija sa osmehom odgovara: "Treba negde pobeći od matematike!"

"Čitanje mi je hobi, zabava i beg od svih problema. U stvarnom životu se bavim teškom matematikom, a u slobodno vreme volim knjige i volim da crtam." Marija je osnovala grupu u julu 2011. godine. I nakon gotovo deset godina, članovi grupe "Knjigom u glavu" su i dalje aktivni – predlažu i biraju knjigu dvomesečja, ispunjavaju različite izazove, učestvuju u maratonima čitanja, a igraju i igru "Secret Santa" u kojoj svaki član za Novu godinu dobije poklon od drugog člana, ali i sam pošalje poklon. Poklon je, naravno, knjiga.

Organizatorke su odlučile da maraton čitanja organizuju svakog vikenda dok god traje "doba korone". Tako se 48-satni readathon održava i ovog vikenda, a pridružiti se može svako – od ponoći s petka na subotu do ponoći sa nedelje na ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: