Simpozijum o Branku Ćopiću u Beču

Poezija Branka Ćopića bila je tema dvodnevnog simpozijuma u Beču u organizaciji profesora Branka Tošovića i njegove koleginice Tijane Milenković, koji ovim projektom žele da doprinesu tome da se ljudi vrate ovom sjajnom književniku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/Filmske novosti
Foto: Printscreen YouTube/Filmske novosti

Profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je predavala tri godine na Univerzitetu u Gracu, a sada se nalazi na doktorskim studijama u Beču, zajedno sa profesorom Tošovićem, koji je do penzionisanja predavao u Gracu, pokrenula je pre devet godina ovaj projekat.

"Na našu inicijativu pokrenuli smo projekat održavanja simpozijuma o Ćopiću i svake godine biramo drugi grad u kojem se održava. Pošto smo skoro saznali da je prva pesma Ćopića objavljena, štampana i prevedena u Gracu, došli smo na ideju da ove godine simpozijum bude u Austriji", objasnila je Milenkovićeva.

Ovogodišnji simpozijum posvećen je poeziji Ćopića, a na njemu učestvuje 26 stručnjaka iz Austrije, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Nakon svakog simpozijuma izdaje se zbornik sa radovima i izlaganjima učesnika, a štampu prošlogodišnjeg finansiralo je Predstavništvo RS u Austriji.

Milenkovićeva kaže da je mnogo toga veže za Ćopića i da je njoj najbolje njegovo delo "Ježeva kućica".

"To je delo koje svi znamo napamet. Milozvučnost u toj pesmi je neverovatna. Svako dete je zna, koje je jednom čulo. Ona jeste naizgled naivna poema za decu, ali prenosi važnu životnu poruku o značaju doma i porekla. Samo jedno mesto na svetu se zove dom. Ta pesma veže posebno nas u inostranstvu. Mi iz nove generacije koji smo otišli iz zemlje volimo tu pesmu", objasnila je Milenkovićeva.

Prema njenim rečima, ta pesma, koja je pre dve godine ponovo zaživela animiranim filmom, koji je učinio da je Ćopić postao popularan i van granica Srbije, bila je i jedan od pokretača za pokretanje projekta.

Kaže da je Ćopić bio zapostavljen dugo godina i da je od režimskog pisca postao disident.

"Njegova tragika smrti je velika zagonetka. Zašto se ubio, a bio je najpozitivniji i najkomičniji pisac sa jugoslovenskih prostora? Sva ta pitanja me vraćaju njemu da istražujem njegov rad i delo", dodala je ona.

Ambsador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, govoreći o srpskim velikanima i njihovim vezama sa Austrijom, naveo je i da se za neke ni ne zna da su imali neke veze sa Austrijom, kao što je Branislav Nušić, koji je studirao u Gracu.

Inače, Milenkovićeva i Tošović rade i na drugim projektima, te su pre 12 godina pokrenuli projekat "Andrić inicijativa" posvećen Ivi Andriću, o kojem će u oktobru u Moskvi organizovati simpozijum.

Knjige/Stripovi

Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi

Na 32. međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi Srbija je uspešno promovisala nacionalnu kulturu i izdavačku delatnost, ocenjuju iz Ministarstva kulture i informisanja. Centralne teme programskog nastupa bile su obeležavanje 810. godišnjice nastanka Studeničkog tipika Svetog Save i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Knjige/Stripovi ponedeljak 9.09. 14:55 Komentara: 0

"Memoari kralja Milana" iz 1902. prvi put na srpskom: Umesto imena autora - kruna

Ne događa se često da se pojavi knjiga a da se ne zna ko ju je napisao ili priredio kao što je slučaj sa "Memoarima kralja Milana" čiji je priređivač umesto imena stavio samo crtež krune. Knjiga je bila štampana u Cirihu 1902, godinu dana nakon smrti kralja Milana, pisana je nemačkom gotikom i nikada sve do ove godine nije bila prevedena sa nemačkog na srpski jezik.

Knjige/Stripovi ponedeljak 9.09. 12:10 Komentara: 3

Da li je Notr Dam zvonio zbog pobede Srba na Kosovu?

Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju, ko je zapravo bio Marko Kraljević: junak ili turski vazal, da li je Jelena Anžujska bila stvarno Anžujska, zašto nema petokrake na grobu Josipa Broza Tita... samo su neki od mitova koje analizira istoričar Dejan Ristić u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije" u izdanju "Vukotić medija" koja je od danas dostupna u knjižarama širom Srbije.

Knjige/Stripovi sreda 28.08. 15:13 Komentara: 84
strana 1 od 4 idi na stranu