Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi

Na 32. međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi Srbija je uspešno promovisala nacionalnu kulturu i izdavačku delatnost, ocenjuju iz Ministarstva kulture i informisanja. Centralne teme programskog nastupa bile su obeležavanje 810. godišnjice nastanka Studeničkog tipika Svetog Save i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug
Podeli
Moskva / Foto: Depositphotos/duha127
Moskva / Foto: Depositphotos/duha127

Osim ovih značajnih događaja, predstavljanje srpske književnosti na juče završenom moskovskom sajmu proteklo je u znaku obeležavanja niza godišnjica: 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, 100 godina od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Predstavljanje edicije "Serbika", koja sadrži prevode savremene srpske proze i poezije, izdavačke kuće "Skitija", kao i izdanja "Aleteje" objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, izazvalo je veliko interesovanje moskovske publike.

Osim prezentacijom nacionalnog štanda, Srbija se u ruskoj prestonici predstavila i nizom pratećih programa u znamenitim kulturnim institucijama, od kojih se posebno izdvajaju izložba "Sergej Solovjov: konjanik i stripar prof. dr Irine Antanasijević", okrugli sto pod nazivom "Savremena književnost Rusije o Srbiji i Srbije o Rusiji" u čijem radu su učestvovali brojni pisci i književni kritičari, kao i posebnim tematskim izdanjima Nacionalne revije "Srbija" na ruskom i engleskom jeziku.

Knjige/Stripovi

Simpozijum o Branku Ćopiću u Beču

Poezija Branka Ćopića bila je tema dvodnevnog simpozijuma u Beču u organizaciji profesora Branka Tošovića i njegove koleginice Tijane Milenković, koji ovim projektom žele da doprinesu tome da se ljudi vrate ovom sjajnom književniku.

Knjige/Stripovi četvrtak 12.09. 10:00 Komentara: 3

"Memoari kralja Milana" iz 1902. prvi put na srpskom: Umesto imena autora - kruna

Ne događa se često da se pojavi knjiga a da se ne zna ko ju je napisao ili priredio kao što je slučaj sa "Memoarima kralja Milana" čiji je priređivač umesto imena stavio samo crtež krune. Knjiga je bila štampana u Cirihu 1902, godinu dana nakon smrti kralja Milana, pisana je nemačkom gotikom i nikada sve do ove godine nije bila prevedena sa nemačkog na srpski jezik.

Knjige/Stripovi ponedeljak 9.09. 12:10 Komentara: 3

Da li je Notr Dam zvonio zbog pobede Srba na Kosovu?

Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju, ko je zapravo bio Marko Kraljević: junak ili turski vazal, da li je Jelena Anžujska bila stvarno Anžujska, zašto nema petokrake na grobu Josipa Broza Tita... samo su neki od mitova koje analizira istoričar Dejan Ristić u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije" u izdanju "Vukotić medija" koja je od danas dostupna u knjižarama širom Srbije.

Knjige/Stripovi sreda 28.08. 15:13 Komentara: 84
strana 1 od 4 idi na stranu