Vesna Kapor dobitnik nagrade "Danko Popović"

Nagradа će biti svečano dodeljena 30. avgusta u 19 časova, na Maloj sceni u Parku Bukovičke banje.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/foto: _fla/depositphotos
Ilustracija/foto: _fla/depositphotos

Odlukom stručnog žirija, dobitnik književne nagrade "Danko Popović" za 2018. godinu je spisateljica Vesna Kapor, za knjigu priča "Venac za oca". Nagradа će biti svečano dodeljena 30. avgusta u 19 časova, na Maloj sceni u Parku Bukovičke banje.

U najužem izboru za nagradu bili su i romani "Veliki juris" Slobodana Vladušića (Laguna, Beograd) i "Uzaludna lepota" Ranka Krstajića (Srpska književna zadruga, Beograd), kao i knjige pripovedaka “Arhivar” Dragiše Kalezića (KUD Diogen, Beograd) i "Ab ovo" Milana Micića (RTS izdavaštvo, Beograd).

"Venac za oca" Vesne Kapor pripada onoj vrsti savremenih pripovedačkih knjiga koje se svojim literarnim osobinama uključuju u bogatu tradiciju novije srpske lirske proze. Njene priče sa savremenim temama i izrazitim stilskim glasom, zasnovane na pojedinačnim životnim putevima književnih likova, istovremeno dodiruju same egzistencijalne i istorijske osnove aktuelnog života srpskog nacionalnog prostora.

Slika stvarnosti njenih književnih protagonista, ostvarivana bez patetike i tendencioznosti, podjednako proizilazi iz autobiografskih uspomena, dobro izabranih posleratnih i izbegličkih tema devedesetih godina i imaginativnih narativnih opservacija.

Priče ove knjige dinamične naracije doživljavaju se kao živopisni isečci postratovske atmosfere, pune tragičnih sudbina i nužne rezignacije pred neminovnošću trajanja.

Knjige/Stripovi

Da li je Notr Dam zvonio zbog pobede Srba na Kosovu?

Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju, ko je zapravo bio Marko Kraljević: junak ili turski vazal, da li je Jelena Anžujska bila stvarno Anžujska, zašto nema petokrake na grobu Josipa Broza Tita... samo su neki od mitova koje analizira istoričar Dejan Ristić u svojoj knjizi "Mitovi srpske istorije" u izdanju "Vukotić medija" koja je od danas dostupna u knjižarama širom Srbije.

Knjige/Stripovi sreda 28.08. 15:13 Komentara: 84
strana 1 od 4 idi na stranu