Preminula američka nobelovka Toni Morison

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Toni Morison preminula je u 88. godini u Njujorku, saopštio je njen izdavač Alfred A. Knopf.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 06.08.2019.

16:37

Preminula američka nobelovka Toni Morison
Foto: Gettyimages / Francois Durand

Toni Morison je prva Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu, podseća AP. Švedska akademija nagradila ju je 1993. godine za "upotrebu jezika i vizionarsku snagu".

Proslavio ju je roman "Voljena" iz 1987. godine, u kome majka mora da načini tragičan izbor da li da ubije bebu da bi sačuvala devojčicu od ropstva. Za tu knjigu dobila je Pulicerovu nagradu 1988. godine.

Toni Morison je poznata i po romanima "Solomonova pesma", "Ljubav", "Raj" i "Džez".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: