Nagrada Zadužbine Branka Ćopića uručena Filipu Grbiću

Nagrada Zadužbine Branka Ćopića svečano je danas uručena autoru Filipu Grbiću za roman "Prelest" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, saopštili su organizatori.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2019.

16:21

Nagrada Zadužbine Branka Ćopića uručena Filipu Grbiću
Foto: Vulkan izdavaštvo

Ova prestižna nagrada dodeljuje se za dela visoke umetničke vrednosti prvi put objavljena u prethodnoj godini.

Nagradu je dodelio Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića, koji čine akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević, Nada Milošević Đorđević, Goran Petrović i Milosav Tešić.

"Sa zahvalnošću danas primam visoko priznanje koje nosi svetlo ime Branka Ćopića, pisca koji je bio izložen pritisku svog vremena, vremena upamćenog po tiranskom čupanju 'klasja koje štrči'. Umetnost romana mora da bude verna oskudici u kojoj se pisac obreo, a on je veran toj oskudici onda kada je jednostavan, prirodan, začuđen i pomalo nestašan u onom bezazlenom smislu u kom su nestašna deca", rekao je Grbić.

Zadužbinu Branka Ćopića pri SANU 1989. godine osnovala je Bogdanka Ilić Ćopić, supruga akademika Branka Ćopića, s ciljem da se nagrađuju prozna i poetska dela velikih umetničkih dometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: