Svetski dan knjige za decu u znaku rođenja pisca bez kojeg je bilo teško zamisliti detinjstvo

Svetski dan knjige za decu, ustanovljen pre više od pola veka kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, biće obeležen i u bibliotekama širom Srbije danas, 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.04.2019.

10:05

Svetski dan knjige za decu u znaku rođenja pisca bez kojeg je bilo teško zamisliti detinjstvo
Foto: konradbak/depositphotos.com

Centralna manifestacija, sa koje se deci šalje poruka o magiji književnosti, ali i o važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, u Beogradu će početi u podne u novom prostoru Dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" u Zmaj Jovinoj ulici, gde će, između ostalog, pobednicima konkursa "S knjigom u ruci u junaka se preobuci" biti uručene nagrade.

Direktorka Biblioteke Grada Beograda Jasmina Ninkov rekla je za Tanjug da biblioteka s posebnom radošću obeležava dan dečje knjige jer upravo rad sa decom u misiji i viziji te institucije zauzima posebno mesto.

"Ako od dece ne napravite čitaoce u najranijem uzrastu, teško da će kasnije biti naklonjeni knjizi", rekla je Jasmina Ninkov i podsetila da bibliotekari tokom cele godine na vrlo savremen način mladim čitaocima približavaju knjige.

Bibliotekarka tog Odeljenja Jasna Brkić pozvala je u izjavi za Tanjug sve male sugrađane da dođu u biblioteku i svakog drugog dana, jer bibliotekari za njih organizuju brojne besplatne kreativne radionice.

"Sve što radimo, radimo kako bi se deca okrenula i usmerila ka knjizi, ideja je da se najmlađi podstaknu da se kreativno izraze i da u knjigama uživaju", rekla je Brkićeva i podsetila da namlađe u tom odeljenju čeka više od 30.000 knjiga.

Zarad promocije književnosti za decu Vlada Švedske dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke knjige "Pipi Duga Čarapa", a nagrada je vredna pola miliona evra.

U Srbiji postoji nekoliko značajnih nagrada, poput najstarije, uvedene pre 65 godina "Neven", koju su, između ostalih, osvojile knjige "Marija Kiri", "Čudesno putovanje", "Karavan čudesa"...

O jednoj, ustanovljenoj 1997. godine - "Dositejevom peru", odlučuju upravo oni kojima su te knjige namenjene - deca. Po oceni tog velikog žirija sastavljenog od đaka, za najbolje su proglašene knjige "Ja, Aleksija", "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske", "Zagonetne priče", "Olimpijski san", "Od čitanja se raste"...

Beogradsko Dečje odeljenje osnovano je 1931. godine. Najstarija dečja knjiga je iz 1878. godine "Darak dobroj deci od čika Steve" Stevana Popovića, dok je najstarija strana kjniga iz 1921. "Tartaren Taraskonac" Alfonsa Dodea.

Svetski dan dečje književnosti ustanovljen je 1967. na dan kada je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen - pisac više od 3.000 dela, prevedenih na 125 jezika, a među kojima su i bajke "Mala Sirena", "Ružno Pače" "Snežna Kraljica" i "Carevo novo odelo" bez kojih je teško zamisliti bilo čije detinjstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: