Saopštena imena dobitnika nagrade "Radoje Domanović"

Nagrada "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Radomiru Putnikoviću (Beograd, 1936), književniku iz Londona, i Momčilu Stojanoviću (Tabanovce, 1939), književniku iz Beograda, saopštio je žiri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Najboljom knjigom satire na srpskom jeziku u 2018. godini proglašene su "Nama ne sviće ni kad ustanemo" Milena Milivojevića iz Bora (Alma, Beograd, 2018) i "Aforizmi" Vukomana Boškovića iz Beograda (Udruženje srpskih izdavača, Beograd, 2018).

Priznanje "Ekselencija satire", koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima u 2018. godini, dobili su Sergej Sidorov, aforističar, predsednik Moskovskog kluba aforistike (Moskva, Rusija), Dragan Koprivica, književnik (Nikšić, Crna Gora), Mile Ðorđijoski, satiričar (Delčevo, Makedonija), Andžej Majevski, aforističar (Vroclav, Poljska) i Hristo Petreski, književnik (Skoplje, Makedonija),

Za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen Žarko Trebješanin, psiholog i književni kritičar.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Vitomir Teofilović, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno na svečanosti u Udruženju književnika Srbije 22. februara u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu