Nova knjiga o roditeljstvu i politici prema njima

Knjiga Jovane Papin "Politika za decu – sve što niste ni znali da želite da znate o roditeljstvu danas" prati uticaje globalizacije i tranzicije na Srbiju kroz perspektivu roditeljstva.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2019.

22:01

Nova knjiga o roditeljstvu i politici prema njima

Promocija i razgovor o toj zbirci eseja najavljeni su sa sutra, a evo šta su rekli o njoj oni koji su je već pročitali.

"Zbirka eseja Jovane Papan prati uticaje globalizacije i tranzicije na srpsko društvo kroz obično zanemarenu perspektivu roditeljstva i odrastanja, a zahvaljujući sočnim primerima i duhovitim opaskama, čita se u dahu. Originalnom sintezom ličnih iskustava, porodične istorije i najnovijih istraživanja, ova kolekcija tekstova Jovane Papan sadrži neke od najboljih eseja na srpskom jeziku", rekla je doktorka Željka Buturović.

Sociolog Slobodan Antonić kaže da Jovana Papan u svom delu hrabro dovodi u pitanje kanone „modernog roditeljstva".

"To čini, ukazujući na političke, ekonomske i ideološke interese koji stoje iza imperativa polit-koretnog vaspitanja. Iako razmatra ozbiljna pitanja savremenog društva, a posebno aktuelnu kulturu roditeljstva, autorka to čini stilski lako, duhovito i neprenteciozno, jednostavnim jezikom i prijemčivim argumentima".
Književnik Uroš Petrović joj poručuje da sve što čini za decu ne može da bude uzalud.

"Ako se jednoga dana i pretvorimo u bića mnogo manje misleća i umešna nego što smo danas – značiće da nismo uspeli. Ipak, mi ćemo makar znati da smo bili tu, i to ne kao kakvi puki posmatrači civilizacijske nezgode, već kao nepokolebljivi borci, na pravoj strani. Dakle, draga Jovana, sve ovo što činiš za dobrobit naše dece nije i ne može biti uzalud!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: