Svetislav Basara: Srbi žive na mitovima o Vidovdanu i pomračenju Meseca

"Atlas pseudomitologije" novo je delo Svetislava Basare. Ovu knjigu neće voleti intelektualci, ali će je tajno čitati. Oni će u njoj prepoznati hrabrost koju nemaju i ironiju od koje beže. Oni drugi će misliti da Basara ruši nacionalne svetinje ne znajući da je ta vrsta svetosti, na kojoj misle da počiva nacija, samo izokrenuta perspektiva njihovih nagona i dubokih zabluda i mitova.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot, Prva
Foto: Screenshot, Prva

Dokle su nas doveli mitovi, kakvu cenu plaćamo i šta je realnost, govorio je Basara u Jutru na TV Prva.

Od mitova o Vidovdanu kao datumu Kosovskog boja, preko pomračenja Meseca devedesetih, kojeg se svi sećamo tako što smo se krili po kućama kao miševi, do mita o Slovenima na prostoru Balkana - o svemu tome govori on u svojoj novoj knjizi.

"Defokusirati sa sa ovog momenta, i sa nama je doba Miloševića već praistorija i tu se sagledava početak svih zala. Koreni naših problema su daleko u našoj prošlosti. Moramo se vratiti da vidimo gde su to donesene pogrešne odluke, koje je, kad potraju, kad postaju svete istine, iako su oridnarne laži, vrlo teško ispraviti. S tim ciljem napisao sam tu knjigu. Sad, koliko sam uspeo u tome, nije na meni da sudim", rekao je Basara.

U prilogu pogledajte njegovo celo gostovanje. Basara se, osim priče o pomenutim mitovima, osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u zemlji, kao i na građanske proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu