Vuk Drašković predstavio novi roman u Zagrebu

"Čuvajte se velikih želja jer se može dogoditi da se one i ostvare, to je snašlo Aleksandra (Karađorđevića). Ubili su ga, ubijen je zbog Jugoslavije, i zbog Dalmacije", kazao je Vuk Drašković na promociji svog poslednjeg romana "Aleksandar od Jugoslavije" 22. decembra u Zagrebu, prenosi RTS.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.12.2018.

15:55

Vuk Drašković predstavio novi roman u Zagrebu
Foto: Thinkstock

Promociju knjige Vuka Draškovića organizovalo je Srpsko narodno vijeće iz Zagreba, a osim autora u raspravi su učestvovali hrvatski istoričar i publicista Tihomir Ponoš i urednik Nedeljnika iz Beograda Veljko Lalić.

Vuk Drašković u Zagrebu je bio pre više od 10 godina, tada kao šef diplomatije, ali, kako kaže, ovu posetu smatra važnijom.

"Sada sam došao s (kraljem) Aleksandrom, tvorcem Jugoslavije, 100 godina je od stvaranja prve države Južnih Slovena, a i to obeležavanje odvija se u neshvatljivoj atmosferi. Ovde recimo nijednom rečju nije se obeležilo 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS, umesto toga govorilo se o 100 godina od propasti Austrougarske, kao da se želi prekrojiti makazama, kao da nema ničega izmedju 1918. i 1992. godine", kazao je Drašković.

Prema njegovim rečima, kralj Aleksandar stvorio veliku državu od Alpa do Soluna, ali je zbog Jugoslavije žrtvovao dve države, Srbiju i Crnu Goru.

"To je veća žrtva od one epske o zidanju Skadra. Čuvajte se velikih želja jer se može dogoditi da se one i ostvare, to je snašlo Aleksandra. Ubili su ga, ubijen je zbog Jugoslavije, i zbog Dalmacije", kazao je Drašković na promociji svoje knjige u Zagrebu.

Na konstataciju da nemali broj Hrvata danas Aleksandrovu Jugoslaviju smatra tamnicom hrvatskog naroda, Drašković je kazao da to misli možda jedan veliki deo ovih što govore zvanično u ime Hrvata.

"Običan svet, naročito u Dalmaciji, ne misli tako, imate plejadu mladih istoričara koji na pošten način govore o 1918, kada je postavljen temelj današnjoj Hrvatskoj. Jer da nije bilo 1918. i Jugoslavije, od Hrvatske ne bi ostalo ništa", kazao je Vuk Drašković.

Ključni događaj za Hrvate, kada govore o Aleksandrovoj Jugoslaviji, bilo je ubistvo u Skupštini 1928. Stjepana Radića.

Vuk Drašković kaže da su Srbi krvavo platili za taj zločin i da niko nije više patio od kralja Aleksandra.

"On je opsednut bio time da svi budemo Jugosloveni, a onda je shvatio da nije isto biti Amerikanac u Americi i Jugosloven u Jugoslaviji. (Lider Hrvstske seljačka stranke Vladko) Maček je njemu, dok je još bio regent, rekao - ako je prsluk loše zakopčan, mora se otkopčati, pa ponovo zakopčati.

On će od početka taj prsluk da otkopčava, pa zakopčava, pa da bi došao 1929. na ideju integralnog jugoslovenstva i podelu zemlje na nekih devet banovina po uzoru na Ameriku", ističe Drašković. On je napomenuo da svi koji se obrušavaju kamenjem na Aleksandra, ne okrivljuju Tita, dobro znaju da je i druga Jugoslavija bila Aleksandrova.

"Ona je bila Titova samo po državnom uređenju, ali je po krštenju i ona bila Aleksandrova, da nije Jugoslavija stvorena 1918, nikad više ne bi bila stvorena", istakao je Vuk Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: