"Mnogo su jasnije sve druge Kaporove knjige kada se pročita ova..." VIDEO

Prošlo je više od 46 godina od dana kada je Momo Kapor napisao "Beleške jedene Ane".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2018.

15:00

Ta knjiga bila je njegov prvi roman koji je imao ogroman uticaj na jugoslovensku književnu scenu ali i na "džins generaciju". Kapor je po vokaciji bio slikar, koji je diplomirao kod Nedeljka Gvozdenovića sa prosečnom ocenom 9,9.

Ove njegove ćerke su umetnice. Očevim stopama pošla je slikarka Ana Kapor, koja je bila gošća emsije Jutro sa Natašom Prve televizije.

Ana Kapor vež 35 godina živi u Rimu, ali kaže da ne doživljava da je ikada otišla iz Beograda.

Za novo izdanje kultnog Kaporovog romana njegova ćerka je napisala predgovor. Ona kaže da je to uradila, između ostalog, i zbog toga što je celoga života pitaju da li ona "ta" Ana.

"Moja mama se isto zove Ana", kaže ona, dodajući da će ostati tajna da li je i supruga Mome Kapora upravo ta Ana kojoj je knjiga posvećena.

"Ta knjiga je izlazila u nastavcima u časopisu 'Bazar' i bila je objavljavana pod pseudonimom. Kada su se skupili ti tekstovi, u jednom trenutku je on poželeo da to uobliči. Nastala je knjiga koja odmah naišla na jako dobar prijem. To je bila ta knjiga sa kojom je on krenuo", kaže Ana Kapor.

"Ja sam je ponovo pročitala posle 20 godina. Ona je zaista ekstrakt njegove poetike. Tu je sve. Tu je on. Mnogo su jasnije sve druge knjige kada se pročita ova", ističe ona.

Opširniju priču pogledajte u snimku iz emisije Jutro sa Natašom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: