Predstavljena knjiga ”Anja+Gru = Mio,umetnost roditeljstva”

Knjiga “Anja + Gru = Mio, umetnost roditeljstva ” predstavljena je danas u Rezidenciji ambasade Norveške. Knjiga je rezultat projekta “Prevodilačka radionica“ čiji je cilj afirmacija i obuka do sada neobjavljivanih prevodilaca za norveški, kroz niz predavanja, treninga i rada sa mentorima.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

18:33

Predstavljena knjiga ”Anja+Gru = Mio,umetnost roditeljstva”
Foto: Skandinavski kutak

“Anja + Gru = Mio, umetnost roditeljstva” napisale su Anja Edin i Gru Hemešeng, rukometašice i norveške sportske zvezde. Knjiga je njihovo iskreno i emotivno svedočenje o izazovima istopolnog roditeljstva, o privilegijma koje pruža norveško društvo, ali i predrasudama jer, čak i za Norvešku, predstavljaju atipičnu porodicu.

Arne Sanes Bjernstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, rekao je da iza projekta “Prevodilačka radionica” ostaje nekoliko važnih rezultata.

“Prvi rezultat je svakako knjiga, drugi je pet novih mladih prevodilaca, a treći će, nadam se, biti promena mentaliteta u Srbiji. Ovo je knjiga koja govori o univerzalnim vrednostima kao što su ljubav i porodica. Postoji više vrsta porodica i sve one moraju biti poštovane. Kada je reč o poštovanju ljudskih prava, Norveška je daleko odmakla, ali i mi još uvek učimo. Mislim da drugi mogu da uče od nas ono što smo dobro uradili, ali i na našim greškama. Važno je raditi na promeni mentaliteta, na poštovanju svih načina života“.

Goran Miletić, regionalni direktor za Zapadni Balkan Civil Rights Defenders, ističe da nema naznaka da bi u Srbiji pravnim okvirom mogla da se regulišu prava istopolnih porodica.

“Predrasude i stereotipi su na ovim prostorima snažni. Ne uspeva da se probije poruka da ako neko dobije neko pravo, to ne znači da će neko drugi nešto izgubiti. Ne verujem da će političke elite promeniti zakone zato što delovi društva i organizacije to zahtevaju ili zato što je to praksa EU, mislim da će ih na to primorati sam život. Sve je više parova koji su registrovani u zemljama EU, sve je više parova sa decom”, rekao je Goran Miletić.

Aleksandra Gavrilović, LGBT aktivistkinja i majka trojice dečaka, koja je, kao i autorke knjige, prošla proces inseminacije na jednoj danskoj klinici, kaže je sve svega potrebna sistemska podrška.

“Odluka da postanemo roditelji bila je vredna svih žrtava i izazova. Dok sam čitala knjigu bilo mi je zanimljivo da vidim kako, bez obzira što u Norveškoj postoji čitav sistem podrške, ni tamo nije lako biti drugačiji. Biti drugačiji nije lako nigde. Potrebna je sistemska podrška, jer ovakve stvari ne mogu biti prepuštene pojedincu”, navela je Aleksaidra Gavrilović.

Projekat “Prevodilačka radionica“, koji je sproveo Skandinavski kutak, podržale su norveške organizacije NORLA (Norwegian Literature Abroad) i NFF (Norwegian Non-Fiction Writers and Translators Association).

“Ponosni smo na rezultate projekta Prevodilačka radionica. Zadovoljstvo je bilo raditi sa sjajnim i angažovanim mladim ljudima. Ova knjiga je pokazala da je čak i u Norveškoj potrebna hrabrost za život u atipičnoj porodici. Nadam se da će ova topla i emotivna priča barem malo doprineti razumevanju i toleranciji u našem društvu “, kaže Milica Nikolić, direktorka Skandinavskog kutka.

Knjiga se neće naći u prodaji, već će deliti uz simboličnu donaciju od 400 dinara u Skandinavskom kutku i Prajd info centru. Skandinavski kutak se bavi promocijom društvenih i kulturnih vrednosti nordijskih zemalja. Pored brojnih aktivnosti, u okviru Kutka postoji i škola skandinavskih jezika, kao i biblioteka sa preko 1600 naslova na norveškom, švedskom i danskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: