Manifestacija "Jedna knjiga - jedan grad" u Pančevu

Manifestacija "Jedna knjiga - jedan grad", u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, biće održana od 20. do 23. novembra i posvećena "Napuljskoj tetralogiji" Elene Ferante, jedne od sto najuticajnijih osoba na svetu po izboru magazina "Time".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

17:10

Manifestacija
Panèevo / Thinkstock

U okviru programa "Elena Ferante - naša genijalna prijateljica", koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Nađa Bobičić, Jelena Lalatović, Nađa Duhaček, Minja Bogavac, Marija Ratković, Milica Laufer, Dubravka Đurić, Vladislava Gordić Petković i mnoge druge.

Program se sastoji od glavnog i pratećeg dela, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Program će svečano otvoriti Paola Kordone, ataše Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i Nemanja Rotar, član Gradskog veća Grada Pančeva, zadužen za kulturu i omladinu.

U okviru prve večeri manifestacije pod nazivom "Književni fenomen: Elena Ferante", učestvovaće Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće "Booka", i Nađa Bobičić, književna kritičarka.

Učesnici će govoriti o suštini tajnovitosti Elene Ferante, o razlozima zbog kojih je njen književni opus važan, o načinu na koji Ferante posmatra svoje junakinje, i sličnim temama.

Druge večeri pod nazivom "Feminizam u delima Elene Ferante" biće reči o žensko - ženskim odnosima, odnosu majke i ćerke, smenjivanju rivalstva i solidarnosti u odnosu između prijateljica, kao i o specifičnostima ženskog iskustva u vezi sa ograničenjima patrijarhalne porodice i muškim nasiljem.

Učestvovaće Jelena Lalatović, književna kritičarka, i Nađa Duhaček, predavač Centra za ženske studije.

Program treće večeri manifestacije pod nazivom "Srpska ženska književnost: feminizam i kanon" biće posvećen analizi kanona savremene srpske ženske književnosti, koja nastoji da prekine usmerenost književnog kanona na stvaralaštvo muških pisaca i da ga izmeni tako što će preispitati granice definicija istorije i identiteta.

O toj temi govoriće Dubravka Đurić, feministička pesnikinja i teoretičarka, i Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka.

Četvrto veče manifestacije, koje nosi naziv "Žena kao simbol borbe za društvene promene u delima Elene Ferante", na simboličan način povezuje pedesetogodišnjicu od studentskih demonstracija 1968. u Jugoslaviji sa sličnim procesima opisanim u jednom od romana "Napuljske tetralogije".

Učesnice završne večeri manifestacije su Minja Bogavac, dramaturškinja, Marija Ratković, novinarka, i Milica Laufer, osnivačica i glavna urednica "Milica" magazina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: