"Nakon svakog Sajma više se priča o ljudima nego o knjigama"

Inicijativa mladih za ljudska prava tražila je reakciju premijerke Ane Brnabić povodom promocija knjiga generala Pavkovića i Lazarevića na štandu Ministarstva odbrane na nedavno održanom Sajmu. U Ministarstvu ne vide ništa sporno, kažu da je u pitanju vredna istorijska građa. Zašto knjige haških optuženika izazivaju oštre polemike u javnosti? Zbog čega se književno umeće osporava i novinarima i kako su blogerke i jedna rijaliti zvezda zapalile nedavno završen Sajam knjiga?

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

12:30

FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Ono što je sigurno, svake godine nakon Sajma više se priča o ljudima nego o knjigama, kaže spisateljica Jelica Greganović. Na konstataciju da, na primer, Jelena Bačić Alimpić i Vesna Dedić svoj status spisateljica brane diplomom književnosti, ona kaže da to nije ključno.

"Zna se šta je knjiga, zna se šta je literatura. Knjiga mora da ispunjava neke kriterijume. Nije više bitno ko je završio književnost. Studije književnosti su vrlo mlade studije. I šta? Kad završim književnost, ja sam diplomirani književnik? Koliko književnika koje znamo kao klasike je završilo književnost? Čehov je bio lekar, Bulgakov je bio lekar", ističe ona i dodaje da nema veće reklame od toga da se o spornim ličnostima, kao što su Zorannah ili Kija Kockar, priča u medijima.

"San svakog pisca je da neko vrisne 'Skandal' “, zaključila je ona.

Vanja Bulić ističe da je danas knjiga postala roba.

"Postoje knjige koje se jednostavno prodaju i one druge koje čine čast literaturi i prodaju se u trista primeraka", istakao je on.

Veliku ulogu ima profit izdavača, sa čime su saglasni i naši čitaoci. U anketi sprovedenoj jutros na našem sajtu 94 posto njih smatra da se izdavači rukovode profitom, dok svega šest posto njih kaže da se izdavači vode kvalitetom.

Tržište, dakle, radi svoje, ali i vreme takođe radi svoje, kako ističe Jelica Greganović.

Na pitanje o prodavanju knjiga haških optuženika, ona kaže da ne može baš svako da piše šta želi.

"Ako neko piše nešto što je protivno Ustavu ili Krivičnom zakonu, tužilac, a ne izdavači ili mi, ima da reaguje. Druga stvar, kroz istoriju su vojnici pisali, vojskovođe su pisale. Ja lično imam kod kuće imam Ljotićeve i Nedićeve zapise. Ni sa jednim se ne slažem u životu. Imam Hitlerov Mein kampf, tek sa njim nimalo se ne slažem, ali ja to imam kod kuće", objasnila je ona, a Vanja Bulić dodaje: "Mene interesuje recimo da li su pokrenuli nešto protiv Legijinih knjiga? Kako je on okarakterisan? Da li postoji neka inicijativa protiv njegovih knjiga?"

Više o ovoj temi saznajte u prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: