Hitovi "Samizdata B92": Deca Volge, Crno mleko, 1793 ...

Ove godine "Samizdat B92" iz svoje produkcije posebno je izdvojio nekoliko knjiga prevedenih sa ruskog, engleskog, francuskog, poljskog i skandinavskih jezika, kao i dela domaćih autora...

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Deca Volge" je izvanredan novi roman ruske književne zvezde Guzelj Jahine, koja je najistaknutija debitantkinja u novijoj istoriji ruske književnosti i lauerat najznačajnijih ruskih nagrada za svoj prethodni roman "Zulejha otvara oči" (takođe u izdanju Samizdata).

Novi roman kritika je ocenila kao "još snažniji, uzbudljiviji i iskreniji od prvog“.

Jedna knjiga prevedena sa švedskog, čiji je autor debitant Niklas Nat o Dag, je istorijski roman "1793" i ovenčan je brojnim nagradama na nedavno završenom Sajmu knjiga u Geteborgu.

Ovaj roman proglašen je knjigom godine, osvojio je nagradu Crimetime Specsavers Award 2018 za debitantski krimi-roman godine, a pre toga i nagradu Švedske akademije pisaca krimi-romana 2017. za najbolji prvenac. Sa 165.000 primeraka prodatih samo u Švedskoj, i pravima za prevođenje prodatim u 30 zemalja, 2018. godina je u znaku ove knjige.

Reč je o hrabrom debitantskom delu koje ne poštuje pravila i uzore - ovaj roman krase slobodoumnost narativa i nepoštovanje žanra koje je samopouzdano slobodno i osvežavajuće - obrazložio je žiri prilikom dodele nagrade.

"Roman preveden sa francuskog jezika 'Nepokorena sa Port de Flandr' je delo marokanskog pisca Fuada Laruia, dobitnika Gonkurove nagrade, pisca koji u svojim delima najčešće kritikuje društvene apsurde i nepravdu - obojen je nemilosrdnim humorom dok opisuje preobražaj jedne žene koja je odlučila da se pravilima igra kao etiketama, dok teži samo jednom: ličnoj slobodi", kazala je urednica Lidija Kusovac.

U intimnoj, dirljivoj ispovesti "Crno mleko" poznata turska književnica Elif Šafak traži u sebi odgovore na pitanje kako žena može naći ravnotežu između materinstva i karijere…. Elif Šafak uživa u svojoj samostalnosti i odbija da ignoriše strahove vezane za uticaj braka i dece na onaj najsredišnjii deo njenog bića - na spisateljicu u njoj.

Izuzetno duhovito suočava se sa svim međusobno zaraćenim aspektima svoje ličnosti, i prekopava po životima drugih spisateljica u potrazi za spoznajom. Impresivni su ti veličanstveni glasovi o kojima govori - među njima su Virdžinija Vulf, Doris Lesing, Žorž Sand, Lujza Mej Alkot, Zelda Ficdžerald, Silvija Plat.

Elif Šafak ima duboke razloge za to što razmišlja o svim životima koje pominje, uključujući i sopstveni, ubeđuje čitaoce da potraže odgovore zajedno s njom.

Izuzetno značajno publicističko delo "Ebanovina - Moj afrički život" Rišarda Kapušćinjskog, kao i "Jugoslavija - mir, rat i raspad" Noama Čomskog su svakako vredni pažnje poklonika ove dvojice vrhunskih novinara, komentatora i kolumnista.

strana 1 od 10 idi na stranu