Hitovi "Samizdata B92": Deca Volge, Crno mleko, 1793 ...

Ove godine "Samizdat B92" iz svoje produkcije posebno je izdvojio nekoliko knjiga prevedenih sa ruskog, engleskog, francuskog, poljskog i skandinavskih jezika, kao i dela domaćih autora...

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Deca Volge" je izvanredan novi roman ruske književne zvezde Guzelj Jahine, koja je najistaknutija debitantkinja u novijoj istoriji ruske književnosti i lauerat najznačajnijih ruskih nagrada za svoj prethodni roman "Zulejha otvara oči" (takođe u izdanju Samizdata).

Novi roman kritika je ocenila kao "još snažniji, uzbudljiviji i iskreniji od prvog“.

Jedna knjiga prevedena sa švedskog, čiji je autor debitant Niklas Nat o Dag, je istorijski roman "1793" i ovenčan je brojnim nagradama na nedavno završenom Sajmu knjiga u Geteborgu.

Ovaj roman proglašen je knjigom godine, osvojio je nagradu Crimetime Specsavers Award 2018 za debitantski krimi-roman godine, a pre toga i nagradu Švedske akademije pisaca krimi-romana 2017. za najbolji prvenac. Sa 165.000 primeraka prodatih samo u Švedskoj, i pravima za prevođenje prodatim u 30 zemalja, 2018. godina je u znaku ove knjige.

Reč je o hrabrom debitantskom delu koje ne poštuje pravila i uzore - ovaj roman krase slobodoumnost narativa i nepoštovanje žanra koje je samopouzdano slobodno i osvežavajuće - obrazložio je žiri prilikom dodele nagrade.

"Roman preveden sa francuskog jezika 'Nepokorena sa Port de Flandr' je delo marokanskog pisca Fuada Laruia, dobitnika Gonkurove nagrade, pisca koji u svojim delima najčešće kritikuje društvene apsurde i nepravdu - obojen je nemilosrdnim humorom dok opisuje preobražaj jedne žene koja je odlučila da se pravilima igra kao etiketama, dok teži samo jednom: ličnoj slobodi", kazala je urednica Lidija Kusovac.

U intimnoj, dirljivoj ispovesti "Crno mleko" poznata turska književnica Elif Šafak traži u sebi odgovore na pitanje kako žena može naći ravnotežu između materinstva i karijere…. Elif Šafak uživa u svojoj samostalnosti i odbija da ignoriše strahove vezane za uticaj braka i dece na onaj najsredišnjii deo njenog bića - na spisateljicu u njoj.

Izuzetno duhovito suočava se sa svim međusobno zaraćenim aspektima svoje ličnosti, i prekopava po životima drugih spisateljica u potrazi za spoznajom. Impresivni su ti veličanstveni glasovi o kojima govori - među njima su Virdžinija Vulf, Doris Lesing, Žorž Sand, Lujza Mej Alkot, Zelda Ficdžerald, Silvija Plat.

Elif Šafak ima duboke razloge za to što razmišlja o svim životima koje pominje, uključujući i sopstveni, ubeđuje čitaoce da potraže odgovore zajedno s njom.

Izuzetno značajno publicističko delo "Ebanovina - Moj afrički život" Rišarda Kapušćinjskog, kao i "Jugoslavija - mir, rat i raspad" Noama Čomskog su svakako vredni pažnje poklonika ove dvojice vrhunskih novinara, komentatora i kolumnista.

Knjige/Stripovi

"Imigracije se povezuju sa terorizmom i normalno da želite da se zaštitite"

Vamik D. Volkan, američki psihijatar, poreklom sa Kipra, nekoliko puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, gost je izdavačke kuće "Klio" gde je danas predstavio knjigu "Imigranti i izbeglice" u kojoj se bavi uticajem traumatskih iskustava, identitetom grupe, obrazlaže kako se traume u iskustvu imigranata mogu prenositi sa jedne na drugu generaciju i razmatra razvoj predrasuda i kako strah od novodolazećih može da utiče na sve.

Knjige/Stripovi ponedeljak 22.10. 16:00 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu