Triler "1793" švedskog pisca Niklasa Nata o Daga u izdanju Samizdata B92

"Samizdat B92" upravo je objavio triler Niklasa Nat o Daga "1793." koji je sa švedskog preveo Dorijan Hajdu, čija se radnja događa posle ubistva švedskog kralja Gustava III.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2018.

16:58

Triler

Niklas Nat o Dag (1979) rođen je u Stokholmu. Debitovao je kao autor sa istorijskim romanom "1793", koji je nedugo po objavljivanju u Švedskoj postao bestseler prodat u 100.000 primeraka. Preveden je na 30 jezika. Roman je dobio nagradu za najbolji debi Švedske akademije pisaca krimi-romana za 2017. godinu i bio je u najužem izboru za knjigu godine u Švedskoj.

Prema rečima urednice Lidije Kusovac kratak siže romana je sledeći: "Prošlo je više od godinu dana otkako je pucanj ođeknuo na maskenbalu i kralj Gustav III je ubijen. Prestolonaslednik je maloletan, a ratne godine su ispraznile državnu kasu. Kraljevinom upravljaju lični interesi, dok narod pati. Niko nikome ne veruje. Bujaju nezadovoljstvo i paranoja".

"U jesen 1793. pronađen je leš u Fatburenu na Sedermalmu, sluzavom jezeru u kom završava sav otpad iz gradskih straćara. Mrtvac nema ruke i noge, ali povrede nisu sveže. Sesil Vinge je svojom oštroumnošću i ranije pomagao policiji. Sada ga zdravlje izdaje, ali kada mu zatraže da vrati uslugu, on ne može da odbije. Vremena je malo, a u Stokholm stiže i zima, za koju će se ispostaviti da je najgora u poslednjih 10 godina".

"Iz četiri pripovedačke perspektive Niklas Nat o Dag svlači raskoš i veličanstvenost poznog gustavijanskog doba, i otkriva eru od krvi i mesa, nužde i očaja, ali i nade i volje za promenom koja je posejala seme i našeg društva. "1793" je spada u noar krimiće i pesnica je u lice idealizovanoj slici švedskog XVIII veka! istzakla je urednica romana .

"Ovo je uzbudljiva, jeziva, pametna i lepa priča. Čitanje je poput malog poklona", ocenio je književni kritičar i pisac Fredrik Bakman.

"Uzbudljiv visokoknjiževni, istorijski roman. Nešto između 'Jadnika' i 'Kad jaganjci utihnu' nešto najbolje što sam pročitao iz ovog žanra još od fantastičnog trilera Toma Roba Smita Dete 44'" napisao je Bekman.

"Sjajni opisi okruženja i jeziv opis društva, savršena ravnoteža između izraza tipičnih za to vreme i savremene pripovedačke tehnike", piše u dnevniku "Dagens Niheter".

"Kao opis stanja u društvu 1793. je izuzetno sugestivna i živahna knjiga... '1793' je dobro formulisana od početka do kraja, sa moćnim tekstom, koji čitaoca uvlači u ovaj obiman roman. Ovo je zabavna horor priča koja se snažno oslanja na nestalu stvarnost", ocena je kritičara "Dagens Nihetera".

Kada ne piše ili ne čita, Nat o Dag uživa u sviranju gitare, mandoline, violine ili japanske flaute. Živi u Stokholmu sa suprugom i sinovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: