Objavljen prvi tom izabranih dela Dušana Kovačevića

Kada se danas govori o akademiku Dušanu Kovačeviću1 (1948), dramskom piscu, romansijeru, scenaristi i reditelju, može se reći da je on savremeni Nušić i najveći savremeni dramski pisac koga imamo u regionu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.07.2018.

15:00

Objavljen prvi tom izabranih dela Dušana Kovačevića
Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

Napisao je 21 dramsko delo i 15 filmskih i televizijskih scenarija i još tri knjige. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njegove drame izvođene su u više od 150 inostranih pozorišta, među kojima su i pozorišta u Njujorku i Londonu, a prevedene su na sve velike svetske jezike. Jedini je dramski pisac kome su u jednoj godini, i to kada je bio student na trećoj godini Akademije za pozorište i film, igrane dve drame, koje su potom postale kultne.

Konačno se "Laguna" odlučila da objavi njegova izabrane dela i sada je iz štampe izašao prvi tom koji obuhvata četiiri drame: "Maratonci trče počasni krug", "Radovan III", "Svemirski zmaj" i "Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću".

Autor je odabrao, u saradnji sa urednikom Dejanom MIhailovićem, drame koje će biti raspoređene u šest tomova.

Njegova dramska dela puna su humora svake vrste, protkana su crnim humorom i groteskom. Likovi su često spoj lepog i ružnog, nose u sebi primitivizam i često neočekivanu najfiniju plemenitost. Slika su tradicionalnog i skorojevićkog društva, koje doživljavamo kao prepoznatljivo.

U njegovim ostvarenjima brišu se jasne žanrovske granice i prepliću se komedija karaktera, komedija naravi, farsa i drama u užem smislu.

Kovačević je stvorio komedije koje upečatljivo govore o duhu našeg vremena, čiji humor prihvataju generacije mladih kao svoj, i postao je, posle četiri i po decenije prisustva na pozorišnim scenama, televiziji, filmu, deo naše kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: