Preminuo američki pisac Harlan Elison

Harlan Elison, autor priče "Dečak i njegov pas" (A Boy and His Dog) i brojnih drugih priča koje su udarale na društvo košmarnim i ponekad crnohumornim scenarijima, umro je u 85. godini.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2018.

09:20

Preminuo američki pisac Harlan Elison
Printscreen YouTube/SkyboatAudio

Njegovu smrt je juče potvrdio Bil Šefer, urednik u Elisonovoj izdavačkoj kući. Žena koja se javila na telefon u Elisonovoj kancelariji je rekla da je pisac umro u sredu u snu.

Tokom karijere duge više od pola veka, Elison je napisao oko 50 knjiga i više od 1.400 članaka, eseja, televizijskih scenarija i drama.

Iako je najpoznatiji po naučnoj fantastici, za koju je dobio brojne nagrade "Nebula" i "Hugo", Elisonov rad je pokrivao gotovo sve žanrove, od trilera i detektivskih priča, preko stripova do kolumni u novinama.

Bio je poznat i po svom držanju, kao i po pisanju, a sebe je jednom opisao kao "ratobornog".

"Besan idem u krevet i svakog jutra ustajem još ljući", rekao je jednom.

Majstor horora Stiven King je juče na Tviteru napisao da "u američkoj književnosti nije bilo niti će biti nekoga poput Harlana Elisona".

"Ljut, zabavan, elokventan, ekstremno talentovan. Ako postoji zagrobni život, Harlan već razbija i zapisuje imena", naveo je King. Više Elisonovih dela je prevedeno da desetine jezika, a jedno od najpoznatijih, "Dečak i njegov pas", prikazuje svet uništen nuklearnim ratom u kom se za prevlast bore bande.

Ta priča je nedavno proširena i postala roman pod nazivom "Blood's a Rover" i biće objavljena ovog meseca.

Neki od najpopularnijih Elisonovih radova su nadrealističke fantazije u groznim svetovima kojima upravljaju totalitaristi ili konformisti. Neka su humoristična, a neka šokantna za svoje vreme.

Elison je jednom rekao da želi da čitaoca njegove priče "uhvate za vrat i otkidaju mu delove tela".

Nije bio ljubitelj kompjutera i do kraja je radio na starim pisaćim mašinama, iako je odbaciovao navode da je protivnik tehnologije.

"Mrzim načine na koji se tehnologija koristi", rekao je jednom prilikom.

Svojoj ženi je ostavio uputstva da posle njegove smrti uništi sve beleške i nezavršene radove da ih ne bi završio neki "književni pljačkaš grobova".

Iako mu je odnos sa televizijskom i filmskom industrijom imao uspona i padova, bio je autor scenarija za neke epizode prvog serijala "Zvezdanih staza", a bio je i konsultant u nekada popularnoj naučno-fantastičnoj seriji "Babylon 5".

Elison je često pisao na osnovu iskustva, pa je tako tokom pisanja svog prvog romana, o uličnim bandama pedesetih godina, 10 nedelja proveo u društvu jedne bande iz Bruklina. Rođen je 27. maja 1934. u Klivlendu. Iza sebe je ostavio ženu Suzan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: