Kanadskom Beograđaninu nagrada Pariskog festivala knjiga

Nekadašnji Beograđanin, doseljenik iz Srbije u Kanadu i profesor univerziteta u kanadskom gradu Otavi, Endrju (Andrej) Donskov (79) dobitnik je druge nagrade Pariskog festivala knjiga za dokumentarno delo, održanog ove nedelje u glavnom gradu Francuske.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.05.2018.

10:00

Kanadskom Beograđaninu nagrada Pariskog festivala knjiga
Thinkstock / Ilustracija

Donskov je nagrađen za knjigu "Tolstoj i Tolstojeva - Portret jednog života u pismima" (Tolstoy and Tolstaya: A Portrait of a Life in Letters), na 430 strana velikog, monografskog formata, objavljenu u Otavi prošle godine.

To kritičko izdanje sadrži pisma ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja (1828–1910) i njegove supruge Sofije Andrejevne (1844–1919) iz perioda od skoro pet decenija, kada je Tolstoj napisao 10.000 pisama, od kojih 840 supruzi Sofiji.

Ne samo što čitalac te knjige može da "zaviri" u "duše Tolstojevih" i njihov život, nego je pred njim hronika sa scenama ruskog društva - od seoskih kmetova, do plemića i gospođa.

"Tolstoj je bio ophrvan i posvećen pitanjima pravde, savesti, rata, revolucije i terorizma. Sve to imalo je odraza i u Tolstojevom književnom delu, a bilo je pojačano i stalnim kritičkim učešćem i uticajem njegove žene Sofije. Te teme su instruktivne i aktuelne i u današnjem društvu", izjavio je za Betu Andrej Donskov.

On smatra i da su "pisma pouzdaniji vodič od memoara koji se obično pišu u poznijoj životnoj dobi i pod uticajem kasnijih događaja".

Predgovor za knjigu "Tolstoj i Tolstojeva" napisao je čukununuk Lava Tolstoja, Vladimir Tolstoj.

Lav Nikolajevič Tolstoj postao je dopisni član SANU pre 108 godina. Unuci Lava Tolstoja, Ilija i Vladimir su posle Oktobarske revolucije emigrirali u Jugoslaviju gde su živeli do 1945. godine.

Andrej Donskov je Rus po ocu, Srbin po majci i rođenju, a potom Kanađanin. Jedan je od najvećih stručnjaka za delo i ličnost Lava Tolstoja.

Diplomirao je 1966. na slavističkim studijama i engleskoj književnosti, a magistrirao godinu potom. Doktorirao je rusku knjizevnost 1972. godine. Dugogodišnji je profesor Univerziteta u Otavi. Od 1998. do 2012. bio je direktor Slavističke grupe na tom univerzitetu, a 2001. godine je izabran za člana Kraljevskog društva Kanade.

Objavljivao je naučne radove i knjige, a najnovija, "Tolstoj i Tolstojeva" nadovezuje se na nagrađenu knjigu memoara Sofije Tolstoj "Moj život", koju je takođe priredio Donskov.

Donskov je dobitnik Puškinove medalja koju mu je dodelilo Međurodno udruženje profesora ruskog jezika i književnosti, i Tolstojeve medalje Tolstojevog univerziteta u Moskvi.

Profesor Donskov i danas tečno govori srpski, a iako je na rubu devete decenije života, dolazi na skupove iseljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: