Preminuo američki književnik Filip Rot

Američki književnik Filip Rot preminuo je noćas u 85. godini od srčane slabosti, saopštio je njegov agent Endrju Vejli.

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.05.2018.

08:50

Preminuo američki književnik Filip Rot
GettyImages

Proslavljeni I sporni autor "Portnojeve boljke", "Zbogom, Kolumbo" i drugih romana osvojio je skoro svaku književnu nagradu, uključujući Pulicerovu nagradu za "Američku pastoralu" 1997. godine, Nacionalnu nagradu za književnost, Međunarodnu nagradu Man Buker.

Crpeo je inspiraciju iz života jevrejske porodice, seksa i američkih ideala.

Među njegovim delima su i "Udala sam se za komunistu", "Ljudska ljaga", "Ogorčenost".

Rot je prvo postao poznat po objavljivanju zbirke kratkih priča "Zbogom, Kolumbo" 1959. godine. Deset godina kasnije njegov seksualno eksplicitan roma "Portnojeva boljka" doneo mu je veliku slavu i učinio ga poznatim širom SAD.
GettyImages
Autor više od 25 knjiga, Rot je bio oštri satiričar i beskrompomisni realista, predstavljajući se čitaocima u smelom direktnom stilu u kome se preziru lažna osećanja ili nade za nebesku nagradu, prenosi agencija AP.

Bio je ateista koji je bio privržen zemaljskoj mašti. Fikciju je prestao da piše 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: