Počeo 12. festival "Trgni se! Poezija!"

Pod sloganom "Da li si ti blesak?" večeras je u Narodnoj biblioteci Srbije počeo 12. Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!", čiji će se program odvijati do 23. maja u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Kragujevcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Jovan Jovanović iz Sekretarijata za kulturu konstatovao je da festival "Trgni se! Poezija!" svake godine okuplja sve više mladih ljudi, a direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Iršik da u njemu vidi vernog partnera u promociji austrijske književnosti.

Direktor festivala Dejan Matić je istakao da svake godine nastoje da naprave veliki događaj u Beogradu a učesnicima poručio: "Svi vi koji ste ovde, odgovorili ste na pitanje iz slogana festivala i nadam se da će se Beograđani i gosti srpske prestonice u narednih nedelju dana uveriti da ste vi zaista blesak".

Festival je počeo omažom pesniku Aleksandru Ristoviću (1933-1994), čiji stih je uzet za slogan manifestacije, a povodom 85 godina od njegovog rođenja.

Na festivalu će učestvovati više od 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz 15 zemalja.

Među gostima, kako je najavljeno, biće Imanuel Mifsud, malteški autor koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost i koji će predstaviti svoju poeziju i roman "Juta Hajm", ali i Brane Senegačnik iz Slovenije, čiju je zbirku "Tišina i druge pesme" objavio prošle godine "Treći trg", te Kirjakos Haralambidis, najznačajniji pesnik sa Kipra.

U programu će učestvovati i Paskal Peti, Balaš Seleši, Lidija Štajnbaher, Mili Đukić, Hrvoje Tutek i drugi.

Kao i prethodnih godina, program festivala čine razgovori sa pesnicima i prevodiocima, predstavljanje poezije za srednjoškolce i studente, ali i izložba i degustaciju jela inspirisanih poezijom.

Organizatori festivala su "Treći trg" i Biblioteka grada Beograda, a pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Knjige/Stripovi

Festival "Čitam Čitaš" - trampom do prave knjige

„Čitam Читаш“ je tim ljubitelja čitanja, kulture i kulturnog nasleđa. Projekat su osnovale četiri studentkinje istorije umetnosti, koje su želele da ožive zgarište Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, a sada tim od 15 ljudi različitih profesija ima misiju promocije čitanja, čuvanja čitalačkog i obnove kulturnog nasleđa.

Knjige/Stripovi subota 19.05. 20:15 Komentara: 0

Šaperova priča o Idolima: O Divljanu, Krstiću i "Odbrani"

"Ljubav nema početak", piše u svojoj knjizi "Idoli i poslednji dan" (Kontrast izdavaštvo) Ana Marija Grbić (1987) u kojoj je sabrala svoje razgovore sa svim relevantnim akterima ljubavnog nastanka, zvezdanog uspona i bolnog raspada jedne od najznačajnijih pojava u istoriji ovdašnje muzike - VIS “Idoli”. O “Idolima”, ali i mnogo čemu još govore sami “Idoli”, njihovi gurui, povremeni saradnici, saputnici... Posebnu draž knjizi daje ispovest jednog od ključnih članova benda Srđana Šapera čije delove prenosi Blic.

Knjige/Stripovi četvrtak 17.05. 17:30 Komentara: 7
strana 1 od 6 idi na stranu