Predstavljena knjiga "Istorija beogradskih svetinja"

"Istorija beogradskih svetinja", delo autora Zorana M. Jovanovića kojem je pre nekoliko dana dodeljena Nagrada grada Beograda u oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2017, predstavljena je u Skupštini grada Beograda u prisustvu brojnih zvanica iz verskog, kulturnog i društvenog života.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

15:30

Predstavljena knjiga

Prisutne su najpre pozdravili Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, i dr Jelena Trivan, direktor i glavni i odgovorni urednik "Službenog glasnika", dok su o knjizi i temama koje ona obrađuje detaljnije, osim autora, govorili Kosta Nikolić, istoričar, i Borislav Čeliković, urednik izdanja.

Naglasivši da Nagrada grada Beograda ujedno predstavlja i novo priznanje za "Glasnikovo" izdavaštvo u celini, čije su knjige i autori tokom minulih nekoliko godina, u Srbiji i regionu, nagrađeni brojnim prestižnim nagradama u oblasti kulture i izdavaštva, dr Jelena Trivan je izjavila:

„Od same ideje nastanka ovog dela znali smo da će ova knjiga predstavljati vredno svedočanstvo verske istorije koje je oblikovalo Beograd kroz 20 vekova, svedočanstvo vremena koje je oblikovalo ljude, duh zajednice, mnoge građevine i ulice. U ovoj knjizi je prvi put na jednom mestu objedinjena istorija svih beogradskih svetinja, dokumentovana su zbivanja koja su uticala da Beograd izgleda ovakav kakav je danas – kosmopolitski grad, otvoren za sve ljude, vere i nacije, grad u kome se danas susreću brojne verske kulture, u kome u jezgru grada možete videti pravoslavne i katoličke crkve, hramove, džamiju, sinagogu. Sigurna sam da ćemo na ovo izdanje biti ponosni barem još 20 narednih vekova.“

Knjiga "Istorija beogradskih svetinja (Hrišćanstvo, judaizam, islam)" prvi put na jednom mestu objedinjuje istoriju sakralnih objekata (crkava, džamija i sinagoga), odnosno svih najznačajnijih verskih zajednica koje su delovale u užem jezgru Beograda, kraj ušća Save u Dunav.

Tekst je utemeljen na svim poznatim izvorima: arheološkim, pisanim, kartografskim i fotografskim, što monografiji daje karakter ozbiljnog naučnog izvora.

Knjiga je dobila i Specijalnu nagradu međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: