"Svi smo u biblioteci" za Svetski dan knjige

Akcijom "Svi smo u biblioteci" Biblioteka grada Beograda obeležiće 23. aprila Svetski dan knjige.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

19:15

Foto: Thinkstock

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov podseća da gradska biblioteka već 10 godina specifičnim programom slavi Svetski dan knjige i tada poziva poznate da tokom sat vremena budu bibliotekari.

"Želimo da pokažemo koliko je knjiga važna i koliko je divan i lep posao biti bibliotekar i preporučivati ljudima šta da čitaju. Sve je to u svrhu promocije knjige i čitanja", rekla je Jasmina Ninkov Tanjugu.

U ulozi bibliotekara tog dana biće pisci Dejan Tiago Stanković i Zoran Živković, muzičari Dejan Cukić i Divna Ljubojević, glumci Suzana Petričević, Danica Ristovski, Petar Benčina, Tamara Dragićević i Siniša Ubović, novinari Olivera Kovačević i Aleksandar Aca Stojanović, sociolog Ratko Božović, rok kritičar Peca Popović, slikar Miloš Šobajić...

Jasmina Ninkov je rekla da godinama pokušavaju da im gost bude i Zdravko Čolić, ali je on uvek na turneji, što je slučaj i ove godine.

"Međutim, poslao je 50 svojih autobiografija 'Vatra ljubavi' sa potpisom i mi ćemo ih podeliti ženama koje se tog dana budu učlanile", najavila je ona, dodavši da je biblioteka obezbedila 50 posto popusta na sve individualne članarine.

U saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom, u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda biće otvorena izložba "Beskrajan, plavi krug. U njemu, zvezda" povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Jasmina Ninkov je rekla da će izložba biti prikaz svega onoga što se retko viđa ili nikada nije viđeno, a predstavlja raritetno izdanje vezano za Crnjanskog, tako će posetioci imati priliku da vide prva i retka izdanja knjiga, fotografije nepoznate javnosti i rukopise velikog pisca.

Od 13 do 14 sati na Platou ispred Šoping centra "Rajićeva" dramski umetnik Vico Dardić kazivaće stihove najpoznatijih domaćih i stranih pesnika, a u muzičkom delu nastupiće gitarista Uroš Dojčinović.

"Ovaj program biće dobra pozivnica da mnogo ljudi do]e tog dana, naročito za one koji retko dolaze u biblioteku", istakla je Jasmina Ninkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: