Srpski izdavač u najužem izboru za svetsku nagradu u Londonu

Žiri Londonskog sajma knjiga upravo je objavio vest da je beogradska izdavačka kuća Geopoetika u najužem izboru Međunarodnih nagrada za izvrsnost 2018. godine u kategoriji Preduzimljivost u književnom prevođenja, saopštili su iz Geopoetike.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.03.2018.

17:30

Srpski izdavač u najužem izboru za svetsku nagradu u Londonu
Thinkstock / Ilustracija

Nagradu zajednički dodeljuje žiri Sajma knjiga u Londonu i Udruženja izdavača Ujedinjenog Kraljevstva.

U najužem izboru izdavača iz celog sveta, pored Geopoetike, našli su se i Američko udruženje književnih prevodilaca i Fondacija Lontar iz Indonezije.

Dobitnik nagrade biće proglašen na otvaranju Londonskog sajma knjiga na posebnoj svečanosti 10. aprila u izdanju čuvene Olimpije.

Geopoetika je od organizatora već dobila poziv da njen predstavnik prisustvuje ovom proglašenju i uručenju nagrade.

Geopoetika je nominovana za ovu nagradu svojom edicijom Srpska proza, u kojoj je do sada objavljeno trideset naslova, romana i kratkih priča, savremenih srpskih pisaca koje je urednički tim Geopoetike desetak godina unazad birao među knjigama svih srpskih izdavača.

Uspesi ove edicije u svetu su nesumnjivi.

Od pojedinačnih naslova objavljenih na različitim svetskim jezicima, a posredstvom engleskog kao informativnog do, prvi put u istoriji srpske književnosti, pokrenutih čitavih edicija Moderne srpske proze u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Velikoj Britaniji, u arapskom svetu, a sve u saradnji sa Geopoetikom.

Priznanje koje stiže iz Londona, jednog od najvažnijih poslovnih centara i sa njegovog sajma knjiga, govori i o početku ozbiljnijeg otvaranja anglosaksonskog jezičkog područja za književnost sa srpskog jezika.

Srbija se ovim najužim izborom ponovo našla u takmičenju za nagradu iz ove serije, kao i 2016. kada je Laguna na ovom sajmu takođe stigla do najužeg izbora za Nagradu za izdavaštvo, knjižarstvo i trgovinu.

Dakle, 10. aprila na Londonskom sajmu knjiga će se saznati da li je Geopoetika i dobitnik ove prestižne nagrade, mada se, s obzirom na ogromnu konkurenciju, i ulazak u najuži izbor može smatrati velikim uspehom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: