"Bludni dani kuratog Džonija" stižu u Novi Sad

Roman "Bludni dani kuratog Džonija" Filipa Grujića, u izdanju Samizdata B92, biće predstavljen u Novom Sadu, u knjižari Bulevar Books, u utorak 6. februara, u 19 časova.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

19:30

U programu učestvuju autor knjige Filip Grujić i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

"Bludni dani kuratog Džonija" je roman koji čitaoca svojom svežinom i poetskim jezikom vodi na neobično književno putovanje.

Glavni junak je u potrazi za ocem kog je davno, kako sam kaže, „izgubio u pisoarima džez klubova“ – otac je mističan, neuhvatljiv, u isto vreme privlačan i zastrašujući – upravo onakav kakav je Džoni za nas, čitaoce romana.

Džoni je moderan tragički junak, nalik junacima iz romantičarskih romana 19. veka, oštrouman, uobražen, nadmen, razmetljiv, i stalno na ivici žileta u realnom svetu.

Njegovo burno putovanje na relaciji Beč – Geteborg – Varšava – Nirnberg – Beograd puno je aluzija na odnos istoka i zapada, uzvišenog i niskog, prljavog i čistog, naših posrnuća i pseudopodviga.
Ovaj tragički junak zapravo je personifikacija Srbije: on je i enfant terrible i mitoman, čovek koji slepo uzdiže sebe nesvestan svojih nedostataka, nespreman da prihvati realnost do samog kraja svoje pustolovine.

Ovaj neobičan roman koji se čita u jednom dahu, ispričan kroz narativnu perspektivu glavnog junaka, aludira kritički na stvarnost moralnom strukturom ličnosti svog protagoniste, a književni postupak i stil Filipa Grujića u duhu su nezaboravnih dela Dragoslava Mihailovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: