Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

16:32

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu
Thinkstock / Ilustracija

U ponedeljak 15. januara saznaće se ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade, a žiri će, po ustaljenoj praksi, odluku saopštiti oko podneva.

Aktuelni saziv žirija, koji radi u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), na sednici održanoj 8. januara, od devet naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana za finale.

Jovica Aćin i Dejan Atanacković konkurišu sa svojim prvencima.

Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu, a uskoro će se saznati da li će se David Albahari pridružiti piscima koji su nagrađeni više puta.

Hroničar nedeljnika NIN zabeležio je kako se 1971. godine dogodilo da se s proglašenjem samo jednom zakasni, posle čega je prestižno priznanje odmah postalo "predmet improvizovanih nagađanja“.

Javnost se uzburkala premda je Miloš Crnjanski jednoglasno nagrađen za "Roman o Londonu", a odluka je kasnila isključivo "zbog uključivanja u žiri aktivnih kritičara iz vanbeogradskih literarnih krugova".

NIN-ovu nagradu delimično podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: