Biblioteka grada Beograda pokrenula portal za preporučivanje knjiga

Biblioteka grada Beograda kreirala je jedinstven portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku, a u čijem radu učestvuju još 34 javne biblioteke iz Srbije i oko 60 bibliotekara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Direktorka Biblioteka grada Beograda Jasmina Ninkov je na današnjem predstavljanju portala "Šta da čitam" rekla da je u pitanju jedinstven sajt u Srbiji čiji cilj je da ponudi kvalitetne knjige i podsetila da je gradska biblioteka ranije pokrenula portal sa preporukama knjiga za mlade i decu pod nazivom "Čitam, pa šta".

Idejni tvorac i rukovodilac projekta Marjan Marinković rekao je da je portal pripreman više od godinu i po dana, da su sproveli niz istraživanja i intervjua, analizirali slične sajtove u zemlji i svetu i uvideli da je portal za preporuke za čitanje zaista potreban domaćim čitaocima.

On je precizirao da je cilj da usmere čitaoci na kvalitetnu literaturu, ali i da se preporuči bibliotekama šta bi trebalo da imaju na svojim policama.

Pored bibliotekara, preporuke će pisati i književna kritičarka Jasmina Vrbavac i pisci Mihajlo Pantić i Ljubica Arsić.

Arsić, koja i predaje književnost u muzičkoj gimnaziji gde "vodi prijatnu bitku da osvoji nove čitaoce", primećuje da mladi uglavnom biraju knjige prema preporuci roditelja ili drugara i da su ljudi, kada uđu u knjižaru, zbunjeni ogromnim brojem knjiga i šarenilom te se mahom opredele za bestselere.

Portal "Šta da čitam", prema njenom mišljenju, predstavlja adekvatan način da pripadnici generacije, koja je navikla na nove medije, dobiju preporuku od ljudi koji se razumeju u književnost, da čuju za nekog novog pisca, nauče kako da pristupe nekom delu i shvate zašto je važno čitati.

Arsić je naglasila da je sajt namenjen mladim čitaocima koje tek treba pridobiti, ali i onim iskusnijim koji žele da dobiju informacije neophodne da bi se odlučili da u mnoštvu knjiga baš određenoj posvete svoje vreme.

Čitaocima su na sajtu na raspolaganju oblasti: književnost, nauka, umetnost i filozofija.

Pored kratke preporuke, može se pročitati i odlomak iz dela, biografija onog ko preporučuje određenu knjigu, a portal će se, prema rečima Marinkovića, i dalje unapređivati.

Predstoji izrada latinične verzije, posebne aplikacije za korišćenje portala na mobilnim uređanjima, a razmišljaju i da čitaocima omoguće da ostave svoje komentare o knjigama koje su na osnovu preporuke odabrali i pročitali.

Knjige/Stripovi

Ponovo dobar urod Dinje

Ako niste čuli za Sandru Silađev Dinju, sva je prilika da nemate kompjuter, ili barem da između vas i interneta postoji neka neotkloniva prepreka: tehničke, psihološke ili neke treće naravi. Što je šteta: manje zbog interneta, više zbog Dinje.

Knjige/Stripovi četvrtak 11.01. 12:45 Komentara: 4

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Knjige/Stripovi sreda 10.01. 16:32 Komentara: 3
strana 1 od 547 idi na stranu