Razgovor "Jelena Panić Maraš: Erotsko u romanima Crnjanskog" u SKC-u

Razgovor na temu "Jelena Panić Maraš: Erotsko u romanima Crnjanskog" biće održan u Sreda, 20. decembra u Maloj sali Studentskog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

18:12

Razgovor
Thinkstock / Ilustracija

U razgovoru učestvuju: Slađana Jaćimović, Zorana Opačić, Aleksandar Petrov, Gojko Tešić i autorka. Moderator i urednik je Vesna Kapor.

"Diskurs o erotskom posmatra se, u ovoj studiji, kao složeni književni, filozofski i religijski fenomen čijim izučavanjem se otkriva odnos prema metafizičkom, prema stvaralaštvu, fenomenu ljubavi, nagonu ka besmrtnosti, odnosu prema telu, slici žene. On se transponuje i na druge fenomene koji su u tešnjoj vezi sa pojmom ljubavi, poput pojmova supružinstva (koji je opet u vezi sa ljubavništvom, a samim tim i sa erotskim), bratstva, sinovstva, sestrinstva itd. Eros se, navodi Jelena Panić Maraš, doživljava ne samo u vezi sa čulnim, već i znatno šire, kao stvaralačko uzbuđenje, a na svojim najvišim stupnjevima, on prerasta u čisto metafizičko i religiozno stremljenje ka idealnom, bezličnom i bezobličnom. Autorka ističe doslednost, čak odanost erotskom u književnom delu Miloša Crnjanskog. Biće da je ono jednim delom inspirisano samim duhom vremena i avangardnim tendencijama koje erotsko punopravno upisuju u svoje umetničke izraze, a s druge strane i samim Crnjanskovim proučavanjem erotskih sadržaja svetske literature. Stoga pojam erotskog služi autorki da, prateći njegovu transformaciju u kontekstu sumatraističke, avangardne i postavangardne faze u Crnjanskovoj prozi, otkrije njegovu evoluciju, te se stoga njegovo uobličavanje prati od Maske, Priča o muškom, Dnevnika o Čarnojeviću, pa sve do Romana o Londonu. Šire gledano, svojim izučavanjem diskursa erotskog u književnosti Miloša Crnjanskog autorka je uspela i više - da precizno pokaže i protumači najdublja poetička načela Crnjanskovog književnog dela." - Petar Pijanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: