Vladika Grigorije dobitnik nagrada "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije dobitnik je nagrade "Kočićevo pero" za zimu i godišnje nagrade "Kočićeva knjiga" za 2017. godinu, saopštila je Zadužbina Petra Kočića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.12.2017.

12:36

Vladika Grigorije dobitnik nagrada
Printscreen YouTube/Телевизија Храм

Žiri, u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, odlučio je da prestižnu nagradu "Kočićevo pero" (dodeljuje se četiri puta godišnje) dodeli vladici Grigoriju za zbirku priča "Preko praga", dok je istom piscu pripala i nagrada "Kočićeva knjiga" koju Zadužbina dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.

"Zbirka 'Preko praga', napisana lepim kočićevskim jezikom, jeste ispovest duše autorove koja je i duša jednog pokoljenja suočena s velikim iskušenjima krajem prošlog veka: samim tim i istorija nacionalna i evropska viđena iznutra, kroz ljudske i porodične sudbine", naveo je u obrazloženju predsednik žirija književnik Nikola Vukolić.

Kad je reč o autorovom celokupnom književnom delu, Vukolić je naglasio da "danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi".

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene laureatu 22. decembra u 12 časova u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: