UPIS: Neophodna programska i koncepcijska obnova Sajma knjiga

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je da su na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu karnevalski sadržaji potisnuli kulturne i zatražili programsku obnovu tog sajma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

UPIS je zatražio "programsku i koncepcijsku obnovu Beogradskog sajma knjiga kao kulturne manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja".

To udruženje je u saopštenju izrazilo "snažan protest zbog načina na koji je organizovan i osmišljen upravo završeni Beogradski sajam knjiga".

"Vašarsko-karnevalski sadržaji ove godine su gotovo u potpunosti istisnuli kulturne i programske sadržaje i međunarodnu atraktivnost Sajma knjiga", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je Sajam knjiga ove godine "prevashodno promovisao ličnosti iz sveta subkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus".

"Smatramo da je neophodna hitna promena organizacionog i koncepcijskog modela Sajma knjiga kako bi on ponovo bio važna i međunarodno prepoznatljiva tačka srpske kulture", navodi to udruženje.

Upozorava se i da se ne sme dozvoliti da Sajam knjiga bude doveden u pitanje "ni zbog nesposobnosti organizatora, ni zbog bilo kojih dnevnih i trenutnih interesa".

Poziva se u saopštenju ukupna kulturnu i društvenu javnost da spreči dalju eroziju Sajma knjiga i da pomogne da se obnovi kulturni i međunarodni značaj manifestacije.

Knjige/Stripovi

Filip Grujić: Mnogo je bitnije kako obojiti priču

Prvo izdanje romana "Bludni dani kuratog Džonija”, (inače) mladog dramaturga Filipa Grujića, već je rasprodato. Dosta je dobrih razloga da ne ispustite iz vida ovaj vanredno uspeli roman (u izdanju Samizdata B92), a, ako ipak ustreba, možda će vas i razgovor koji sledi u izvesnoj meri dodatno uveriti u to.

Knjige/Stripovi utorak 20.02. 12:59 Komentara: 0
strana 1 od 548 idi na stranu