UPIS: Neophodna programska i koncepcijska obnova Sajma knjiga

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je da su na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu karnevalski sadržaji potisnuli kulturne i zatražili programsku obnovu tog sajma.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.11.2017.

17:02

UPIS: Neophodna programska i koncepcijska obnova Sajma knjiga
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

UPIS je zatražio "programsku i koncepcijsku obnovu Beogradskog sajma knjiga kao kulturne manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja".

To udruženje je u saopštenju izrazilo "snažan protest zbog načina na koji je organizovan i osmišljen upravo završeni Beogradski sajam knjiga".

"Vašarsko-karnevalski sadržaji ove godine su gotovo u potpunosti istisnuli kulturne i programske sadržaje i međunarodnu atraktivnost Sajma knjiga", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je Sajam knjiga ove godine "prevashodno promovisao ličnosti iz sveta subkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus".

"Smatramo da je neophodna hitna promena organizacionog i koncepcijskog modela Sajma knjiga kako bi on ponovo bio važna i međunarodno prepoznatljiva tačka srpske kulture", navodi to udruženje.

Upozorava se i da se ne sme dozvoliti da Sajam knjiga bude doveden u pitanje "ni zbog nesposobnosti organizatora, ni zbog bilo kojih dnevnih i trenutnih interesa".

Poziva se u saopštenju ukupna kulturnu i društvenu javnost da spreči dalju eroziju Sajma knjiga i da pomogne da se obnovi kulturni i međunarodni značaj manifestacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: