Neočekivani nobelovac: Išiguro van liste favorita kod kladioničara

Prema prognozama kladioničara, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro nije se nalazio ni na spisku širih favorita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kenijac Ngugi va Tiong'o (79) i Japanac Haruki Murakami (68) bili su vodeći kandidati sve do nekoliko sati pred dodelu, kada ih je pretekla do tada trećeplasirana Kanađanka Margaret Atvud (77).

Interesantno je da je japanski pisac godinama unazad glavni favorit za Nobelovu nagardu. Vredno priznanje mu je izmaklo i ove godine.

Novčani dodatak uz Nobelovu nagradu iznosi devet miliona švedskih kruna (oko 940.000 evra).

PROČITAJTE JOŠ: Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada prvi put je dodeljena 1901. godine.

Ukupno 109 pisaca dobilo je do danas Nobelovu nagradu za književnost, među kojima je 14 žena, 36 pesnika i 28 autora koji su pisali na engleskom.

Najmlađi laureat, Radjard Kipling, imao je 41, a nastariji, Doris Lesing, 88 godina. Nagrađeni pisci u proseku imaju 65 godina.

Švedska akademija nikada ne odaje ko je sve razmatran za nagradu, a spisak užih kandidata otkriva se tek 50 godina kasnije.

Knjige/Stripovi

Ponovo dobar urod Dinje

Ako niste čuli za Sandru Silađev Dinju, sva je prilika da nemate kompjuter, ili barem da između vas i interneta postoji neka neotkloniva prepreka: tehničke, psihološke ili neke treće naravi. Što je šteta: manje zbog interneta, više zbog Dinje.

Knjige/Stripovi četvrtak 11.01. 12:45 Komentara: 4

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Knjige/Stripovi sreda 10.01. 16:32 Komentara: 3
strana 1 od 547 idi na stranu