Francuski filozof: Tintin je zapravo aseksualna devojčica

Francuski filozof, slikar, pijanista i kompozitor Vinsent Sespedes izjavio je da je tokom ponovnog čitanja slavnog stripa Tintin svojoj deci shvatio da je glavni lik zapravo "androgena riđokosa devojčica sa velikim plavim očima", koja je "verovatno aseksualna".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

12:35

Francuski filozof: Tintin je zapravo aseksualna devojčica
Foto: YouTube screenshot

Ovaj 44-godišnjak tvrdi da je farsa toliko "ogromna", da "čak ni najzagriženiji tintinofili, od filozofa Žana-Lika Mariona do režisera Stivena Spilberga, nisu uspeli da primete istinu".

Sespedes kaže da je došao do ovog otkrića nakon čitanja knjige Redmonda Rajera, u kojoj se tvrdi da je starogrčki pisac Homer zapravo bio žena. Onog trenutka kada se vratio na strip, pojavila se ideja da bi slavni lik Belgijanca Žorža Remija mogao da bude devojčica.

"Čim sam se vratio na Tintina, upalila se lampica u mojoj glavi", izjavio je za Hafington post. Filozof kaže da ga je na taj zaključak naveo ne samo Tintinov izgled, već i određeni maniri, kao i Tintinova "duga istorija okupiranosti rodnim pitanjima".

"Tintin se najverovatnije prerušila u dečaka kako bi na svojim putovanjima izbegla "predrasude i mizoginiju u drugim kulturama".

"Nekoliko njenih reakcija - poput one kada je zločinac smrvio zid udarcem u Hramu Sunca, a ona rekla 'izvini' ili njeno ponašanje kada se Kapetan Hadok napio u epizodi 'kraba sa zlatnim kleštima' - pokazuju odlike koje bi se smatrale izuzetno ženstvenim u Eržeovo vreme (Remijev pseudonim).

Sespedes takođe navodi da je Tintin nekoliko puta nosio žensku odeću kada nije bilo potrebe za tim, prenosi Independent.

Žorž Remi, slavni strip-crtač, rođen je 1907. godine. Proslavio se stripom "Avanture Tintina", koje su do sada doživele bezbroj televizijskih, filmskih, radio i pozorišnih adaptacija.

Uprkos renomeu, do kraja života bio je skroman, tako da šira publika malo zna o njemu. Umro je 1983. godine u Briselu.
Foto: Gettyimages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: