Koliko knjiga godišnje pročitaju Novosađani?

Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga godišnje, četvrtina njih kupuje knjige, a među čitaocima su najzastupljenije žene i stanovnici gradskih naselja, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija "Ninamedia Research" od 11. do 15. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

15:25

Koliko knjiga godišnje pročitaju Novosađani?
Foto: Thinkstock

Istraživanje je sprovedeno u gradskim i prigradskim naseljima na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, više od dve trećine Novosađana (69 odsto) u poslednjih godinu dana pročitalo je barem jednu knjigu.

U istom periodu 28 odsto građana nije pročitalo nijednu knjigu, dok nešto manje od tri odsto nije moglo da proceni tačan broj pročitanih knjiga za godinu dana.

Među onima koji su čitali, raspon je od jedne do 100 pročitanih knjiga.

Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga godišnje, i to su uglavnom žene i stanovnici gradskih naselja, a učestalost čitanja raste sa godinama starosti ispitanika.

Na pitanje kako najčešće nabavljaju knjige, 26,9 odsto ispitanika navodi da ih kupuju, 18,6 odsto pozajmljuje od prijatelja i/ili porodice, dok je gotovo isti procenat onih koji knjige iznajmljuju u bibliotekama (18 odsto).

Manji je broj onih koji čitaju knjige u elektronskoj formi (5,1 odsto), kao i onih koji čitaju knjige samo kada ih dobiju na poklon (5,3 odsto).

Petina građana Novog Sada (20.3 odsto) navodi da uopšte ne čita knjige, dok su ostali odgovori zastupljeni u frekvenciji nižoj od pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: