Milisav Savić: Epska Srbija je čista poezija

Epska Srbija lepša je od one stvarne. Od čuvenih dvoraca uglavnom su ostale mrvice, a mesta slavnih bitaka zarasla su u šiblje i korov, kaže Milisav Savić, čija je knjiga "Epska Srbija", u izdanju Društva Raška škola iz Beograda, predstavljena na Raškim duhovnim svečanostima.

Izvor: Politika
Podeli
Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Sasvim prirodno, kaže pisac, jer je iz Raške i počeo putešestvije epskom Srbijom, pre dve godine, a u mislima još u detinjstvu kada je epska poezija bila njegova prva lektira.

Savić kaže da je epika danas nije na ceni i da se smatra zasterelom i arhaičnom. O Balkanu i Srbima se, već nekoliko vekova ispisuju dve priče, jedna po kojoj je Srbija rajsko mesto naspram dekadentne Evrope i druga po kojoj je "kolevka najgoreg primitivizma, postojbina vampira i krvoločnih ubica". Te matrice nije uspela da izbegne ni naša narodna poezija, samtra Savić.

"U vreme poslednjih nesrećnih ratova, čak i od uglednih slavista dopirale su teze da su sva užasna krvoprolića nalazila inspiraciju u našoj epici", kaže Savić konstatujući da je suludo poeziji prebacivati da odgovrnost za ratove i zlodela.

Na pitanje šta je za njega epska Srbija, Savić odgovara:

"Čista poezija. Duga je i zamršena priča kako je ta pozija funkcionalizovana u ideološke svrhe. Velika poezija - a srpska epika to jeste - iznad je svake ideologije, a pogotovu one bljutave ideologije", kaže Milisav Savić u intervjuu za list Politika.

strana 1 od 8 idi na stranu