"Knjiga o Bati Živojinoviću je štivo naših života"

Za tri dana sam pročitao knjigu o jednom poglavlju naše novije kulturne istorije, o jednoj zemlji koja je nestala i o glumačkoj legendi koja nikada nije pristala da ga iko zove legenda, kazao je publicista i filmski kritičar Milan Vlajčić, na promociji knjige "Velimir Bata Živojinović - Valter pre Valtera" koja je sinoć odražana u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 27.05.2017.

08:41

Foto: Medija centar Beograd

Knjigu o velikanu našeg glumišta su zajedno napisali Radoslav Lale Vujadinović i Vojislav Marjanović u izdanju "Službenog glasnika".

Vlajčić je ocenio da nije reč o naivnoj knjizi o nekom glumcu već da je u pitanju štivo u kojem su naši životi. "Bata je od 1962. godine pa do smrti snimio 272 filma i 15 televizijskih serija. To je dovoljno da Kinoteka svakog dana prikaže neki film ili epizodu televizijske serije u kojoj igra Bata Živojinović. On je bio čovek koji je pokrio jednu epohu", kazao je Vlajčić.

On je istakao da je Bata bio čovek velike energije.

"Jednom mi je kazao da svakog dana snima filmove. Šta je za tebe redakcija za mene je snimanje. To je moj posao, kazao mi je Bata. Nema glumca u svetu koji je pokrio toliki žanrovski raspon svih uloga kao što je to Bata Živojinović. Robert De Niro je imao svoj smer u kojem se kreće, a Bata je igrao sve žanrove. Jednom ću napisati knjigu 'Sedam Batinih grehova' o žanrovima koje je oživeo na filmu Bata Živojinović", kazao je Vlajčić i dodao kako su ga franscuske kolege pitale da li u filmu "Skupljači perija" samo igraju naturščici.

"Kazao sam im da su to prvaci naše drame misleći između ostalog na izvanrednu ulogu Bate Živojinovića. Jedan od autora knjige Radoslav Rale Vujadinović napomenuo je da je bio jedan od klinaca koji je odrastao uz Batu Živojinovića.

"Od malih nogu je želeo da postane glumac. Znao sam da Bata ne želi da piše svoju autobiografiju. Jednog dana mi je rekao ako misliš da možeš da napraviš tu knjigu, a ti izvoli. Sa pokojnim Vojom Marjanovićem sam uspeo da skupim materijale po bibliotekama i tako je nastala knjiga".

Jelena Trivan, direktorka izdavačke kuće "Službeni glasnik", napomenula je da je ovo knjiga o kinematografiji koje nema i zemlji koje nema. "Bata Živojinović je naš glumac koji je ostavio veliki trag u domaćoj i evropskoj kinematografiji i on je jedini glumac kojeg su videli milioni ljudi u inostranstvu", kazala je Trivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: