"Svet bez kraja": Nastavak Foletovih "Stubova zemlje"

Izdavačka kuća Evrobook objavila je roman "Svet bez kraja" Kena Foleta iz 2007. godine, nastavak "Stubova zemlje" koje je autor objavio 1989.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

17:01

Ovaj serijal, koji je učinio Foleta jednim od vodećih savremenih pisaca istorijskih romana, doživeo je veliku popularnost među čitaocima i ekranizovan je kroz istoimene televizijske serije u produkciji britanskog Kanala 4.

Roman kog je s engleskog preveo Nemanja Jovanov, ponovo drži katedralu i njenog priora u središtu zbivanja.

Zidarski esnaf, koji je u Stubovima zemlje ostavljen u povoju, prerastao je u uticajno udruženje, koje za glavnog graditelja urušene crkve predlaže Mertina, a prior Godvin odlučuje da mu ukaže poverenje. Mladi zidar i arhitekta prolazi kroz teška iskušenja: lokalni moćnik zatvorio je kamenolom, a prior nije zadovoljan tempom i troškovima obrade katedrale. Povrh svega, Keris, nezavisna i samouverena žena u koju je Mertin zaljubljen, ne želi da se uda za njega, iako ga voli.

Kao i u "Stubovima zemlje", Folet je u Svetu bez kraja dočarao sva dostignuća, zablude i pošasti srednjeg veka: od sjaja zadivljujućih, za ono vreme izuzetno naprednih arhitektonskih rešenja i medicinskih dostignuća, do pogubnog sujeverja, nemilosrdnog nasilja i jezive pretnje koja je u srednjem veku desetkovala evropska sela i gradove: kuge.

Ken Folet je rođen 1949. godine u Kardifu, u Velsu. Objavio je preko trideset knjiga, a naklonost publike stekao je pre svega zahvaljujući istorijskim romanima. Uverljivim i živopisnim pričama o usponima i padovima porodica s dna ali i s vrha društvene lestvice, u kojima su porodične sage raskošan okvir za značajne istorijske događaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: