Evropska nagrada za književnost za Darka Tuševljakovića

Darku Tuševljakoviću je u Briselu, u reprezentativnom zdanju Koncert Nobl, uručena Evropska nagrada za književnost za roman "Jaz".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

10:51

Evropska nagrada za književnost za Darka Tuševljakovića

Evropsku nagradu za književnost Darku Tuševljakoviću uručio je sinoć na svečanoj ceremoniji Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, omladine sporta i kulture, saopštio je "Arhipelag".

Svečanom uručenju ovogodišnje Evropske nagrade za književnost prisustvovali su najviši predstavnici Evropskog parlamenta i predstavnici malteškog predsedavanja EU.

"Velika je čast dobiti ovako značajnu nagradu i naći se kako medju odabranim autorima iz drugih evropskih zemalja, tako i medju dosadašnjim dobitnicima nagrade iz Srbije. Posebno mi je drago što to otvara put knjizi izvan jezičkih i nacionalnih barijera, pošto smatram da je 'Jaz' roman koji će umeti da korespondira sa čitaocima iz drugih podneblja, drugih tradicija i geopolitičkih situacija. Neki će se prepoznati u onome čime se u romanu bavim, nekima će možda kontekst biti neobičan i stran, ali svejedno bih rekao da je suština priče dovoljno univerzalna za sve", rekao je Tuševljaković.

Tuševljaković je Evropsku nagradu za književnost dobio za roman "Jaz" koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju "Arhipelaga". "Jaz" je, prema rečima izdavača, snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, o mladoj generaciji razapetoj izmedju odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji, o onim starijima obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi, kao i o mnoštvu jazova koji se u takvim ličnim, porodičnim i socijalnim okolnostima otvaraju medju ljudima.

Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Nagrada, koja se dodeljuje od 2009. godine potvrdila je u medjuvremenu veliki značaj za medjunarodnu promociju nagradjenih knjiga i pisaca. Evropsku nagradu za književnost dodeljuju Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca i Federacije evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Svi pisci iz zemalja koje učestvuju u programu "Kreativna Evropa" ulaze u obzir za nagradu, a svake godine Evropsku nagradu za književnost dobije po 12 pisaca iz različitih zemalja Evrope.

Pored Tuševljakovića, Evropsku nagradu za književnost ove godine dobili su i Rudi Erebara iz Albanije, Ina Vulčanova iz Bugarske, Bjanka Belova iz Češke, Kalija Papadaki iz Grčke, Haldora Torodsen sa Islanda, Osvalds Zebris iz Latvije, Valid Nabhan s Malte, Aleksandar Bečanović iz Crne Gore, Sine Ergun iz Turske i Sanjev Sahota iz Velike Britanije.

U čast ovogodišnjih dobitnika, osnivači Evropske nagrade za književnost objavili su na engleskom jeziku publikaciju koja sadrži prevode izabranih delova nagradjenih knjiga, kao i tekstove o nagradjenim piscima. Raniji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Srbije bili su Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: