Koje knjige preporučuju poznati

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, muzičari Inspektor Blaža i Kiki Lesendrić, glumci Nada Šargin i Dejan Lutkić, pisci Vladislav Bajac i Vule Žurić samo su neki od poznatih ličnosti koji su se danas našli u ulozi bibliotekara u Biblioteci grada Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

16:15

Koje knjige preporučuju poznati
Deèji pisac Jasminka Petroviæ i muzièar Igor Blaževiæ (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)

Kao i svake godine gradska biblioteka je povodom Svetskog dana knjige, koji je obeležen u nedelju, organizovala akciju "Svi smi u biblioteci" radi afirmacije čitanja i knjige.

Knjige su izdavali, preporučivali i učlanjivali čitaoce u biblioteku i pisci Ivana Dimić i Jasminka Petrović, muzičari Ana Stanić i Milan Đurđević, glumac Svetislav Bule Goncić, balerina i publicista Sonja Lapatanov, novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević.

Ministar Vukosavljević je istakao da je zadovoljstvo raditi bibliotekarski posao, da je to plemenita dužnost i da je dobro da se mnogo čita, kao i da je svaka akcija koja podstiče kulturu čitanja važna za kulturu i društvo.

"Kultura čitanja je nešto na čemu treba maksimalno da radimo. U knjigama nalazimo saveznike, emotivne, političke, istorijske, ohrabrenja, utehu, stičemo znanja i tuđa iskustva, obogaćujemo svoja, stičemo mudrost. To je jedan od najlepših izazova i zadataka koje savremeni čovek može pred sebe da stavi", rekao je ministar.

On je preporučio čitaocima knjige "Fotelja na seni" Amina Malufa, "Čovek po imenu Uve" Fredrika Bakmana, "Koža" Kurcija Malapartea, kaže da ponovo čita "Dugo kretanje između klanja i oranja" akademika Milorada Ekmečića, a knjiga pesama Konstantina Kavafija mu trenutno stoji na stolu.
Ana Staniæ (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)
Pisac Vule Žurić, koji je bio zadužen za učlanjenje, primetio je veliki broj penzionera. "Jedna gospođa je rekla da voli da čita nešto porodično i ja sad razmišljam šta bi bilo kada bi piscu rekli da napiše nešto porodično. Prvo nam padne na pamet Dobrica Ćosić, ali porodica Katić je rasturena", rekao je Žurić.

On je u izjavi Tanjugu istakao da ovakve akcije promovišu i biblioteke kao mesto susreta i visoke kulture, namenjena najširoj javnosti, priznavši da kao mlad nije voleo biblioteke, ali je u jednoj u Sarajevu otkrio Žila Verna, koji ga je privukao svetskoj književnosti.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljeviæ i glumac Bule Gonciæ (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)
Muzičar Kiki Lesendrić ponovo "otkriva" Andrića, "Tarzan" mu je kada je bio klinac "otvarao neka blesava vrata" i vodio ga iz sobe u Afriku, voleo je stripove, čitao Šopenhauera, a svom 24-godišnjem sinu danas govori da je pisana reč najvažnija, da otvara vrata kreativnosti, mašti, omogućava putovanje kroz tuđe misli, snove, a posebno skreće pažnju na zadovoljstvo uzimanja knjiga iz biblioteka.

Glumac Tihomir Stanić kaže da decu i mlade treba podstaći na čitanje sopstvenim primerom. Iako priznaje da su internet i sva tehnološka dostignuća bitna i da omogućavaju "našoj potpuno skrajnutoj zemlji, zaboravljenoj, da živi u korak sa svetom", ističe da čitanje ima posebnu draž.

"Čitao sam dan i noć kada sam bio mlad, čitao sam i knjige koje nisu bile primerene mom uzrastu, ostavilo je to posledice po mene, ali ne kajem se i sećam se sa radošću tog uzbuđenja kada si u kontaktu sa novom knjigom", rekao je on.
Glumci Dejan Lutkiæ i Nada Šargin (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)
Muzičar Milan Đurđević kaže da je sa 15-16 godina pročitao sve od Dostojevskog, Zilahija, Remarka, čije rečenice su mu ostale u glavi. "Mi danas živimo na površini, sa 50 rečenica nam funkcioniše kompletan život i strašno je važno da čovek pređe te granice i otkrije svet mašte i iluzija koji su važni za spas ovog egzistencijalnog realizma koji živimo već godinama", poručio je on.

Glumac Dejan Lutkić smatra da treba isprovocirati tu najkritičniju grupu koja "ne čita ništa već se obrazuje putem interneta, u skraćenicama i prepričanim lektirama, ne shvatajući koliko su osiromašeni zbog toga".
Balerina Sonja Lapatanov i televizijska voditeljka Marija Miljeviæ Rajšiæ (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)
"Jedna od prvih knjiga koja je mene potpuno pomerila, izazvala strašnu reakciju bila je 'Mi deca sa stanice Zoo'. Odrastao sam u malom mestu, u Kuli, gde smo svi bili nekako zaštićeni i nisam mogao da verujem da tako nešto postoji. Ozbiljno sma počeo posle čitanja da razmišljam o tome. Moja starija ćerka je pre par dana završila tu knjigu i bila je u istom šoku kao i ja pa smo razgovarali o njoj", ispričao je Lutkić.

Glumac Bule Goncić je ukazao na značaj podsticanja čitanja i svesti o jeziku i preporučuje da se bar jedna knjiga godišnje pročita, sa zadovoljstvom, primetivši danas da je veliki broj čitalaca u Biblioteci grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: