Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije biće obeležen 6. aprila u Holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

20:35

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke
Mesto na Kosanèiæevom vencu na kojem se nalazila Narodna biblioteka do uništenja 6. aprila 1941. (foto: Mihailo Grbiæ / Wikimedia Commons)

Prisutnima će se obratiti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga Aleksandar Ivanovič Vislij, akademik i književnik Goran Petrović i pesnik Duško Novaković, najavila je biblioteka.

U muzičkom delu programa nastupiće Gudački kvartet Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Ladislava Mezeia.

Povodom Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije, u specijalnoj komori, u Holu ispred Centralne čitaonice, biće izložena slika "Žena u srpskom" Đure Jakšića, književnika i slikara rođenog iste godine kada je osnovana Biblioteka.

Reč je o najstarije datovanoj slici u fondu Biblioteke, iz druge polovine 19. veka.

Slika nije potpisana, a naziv "Žena u srpskom" je originalan i odnosi se na srpski građanski kostim.
Foto: Mihailo Grbiæ / Wikimedia Commons
Istoga dana, upravnik Laslo Blašković položiće venac na lokalitetu Kosančićevog venca, na mestu stradanja Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije je, kako se navodi, spomen na uništavanje kulture jednog naroda, ali i poziv sugrađanima na sećanje i odgovornost.

U prvom naletu nemačkih bombardera, 6. aprila 1941. godine, nacionalna biblioteka pogođena je zapaljivim bombama.

Zgrada Biblioteke izgorela je do temelja, uništen je gotovo celokupan njen knjižni fond i nestali su svi inventari i katalozi.

Narodna biblioteka Srbije jedina je nacionalna biblioteka u Evropi koja je tokom Drugog svetkog rata u potpunosti uništena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: